UBIJA SAN

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO Šalica kave popijena poslije 17 sati smanjuje spavanje za barem jedan sat noću

Joj, ne pijem kavu nakon pet jer onda ne mogu spavati. Mnogi kad čuju tu rečenicu ako ne na glas, a ono sigurno u sebi pomisle - gle još jedan starkelja koji alibi za nesanicu zbog godina vidi kavi. No, znanost je ipak na strani onih kojima kofein u posljepodnevnim krade san.

Znanstvenici s Wayne State University, točnije iz Centra za pormećaje spavanja dokazali su da šalica kave popijena poslije 17 sati smanjuje spavanje za barem jedna sat noću. Vodeći autor, Christopher Drake, kaže kako su u studiji imali 12 sudionika na kojima su testirali svoju teoriju i to tako da su svakom od njih davati tri tablete tijekom četiri dna.

Uzimali su ih šest, tri sata sat prije spavanja. Jedna od tri tablete sadržavala je 400 miligrama kofeina ( dvije do tri šalice kave) a ostale dvije bile su tzv. placebo. Studija je trajala četiri dana. Tri su dana sudionici dobivali jednu tabletu s kofeinom a ostale su bile placebi. Jedan dan sve su tablete bile placebo dakle bez kofeina. Poremećaj spavanja bilježen je na dva načina. Objektivno uz pomoće monitora koji se koristi kod kuće i subjektivno tako da su sudionici vodili dnevnik.

Rezultati su pokazali da konzumiranje kofeina tri pa čak i šest sati prije spavanja značajno remeti san odnosno 'krade' barem jedan sat spavanje tijekom noći.Stručnjaci za spavanje oduvijek su sumnjali da kofein zaista može poremetiti san i nakon dužeg vremena od konzumiranja a ova je studija to potvrdila odnosno da to nije autosugestija, rekao je predsjednik američke Akademije za medicinu spavanja (ASM) dr. M. Safwan Badr dodajući kako je sad posve jasno da želimo li se dobro naspavati kava u posljepodnevnim satima nije dobar izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:13