PROBLEM S DEBLJINOM

IVAN JURIŠIĆ (37) IZ ZAGREBA SE PREPOLOVIO! Kako sam u 14 mjeseci uspio skinuti čak 60 kilograma: 'Već sam bio odustao...'

 privatni album, Bruno Konjević / CROPIX
Zdravom prehranom i fizičkom aktivnošću Ivan je od pretile osobe postao sretan i zdraviji čovjek. Otkrio je svoj recept

Prema sadašnjim trendovima, u idućih deset godina u Hrvatskoj će biti 200.000 debelih osoba koje će se trebati liječiti. Već sada je 60% stanovništva debelo, a 20% pretilo. Zdrava prehrana i fizička aktivnost dva su ključna faktora u zaustavljanju debljanja, no oni koji su pokušali učinkovito i, prije svega, zdravo mršavjeti usvajanjem zdravih životnih stilova svjedoče da izgubiti kilograme nije nimalo lako.

Međutim, promjena navika rezultira općim poboljšanjem zdravlja i drastičnim smanjem rizika od prijevremene smrti. Tridesetsedmogodišnji Ivan Jurišić ispričao je kako je on uspio smršavjeti i od nezadovoljne i mrzovoljne debele osobe postati zdrav i sretan čovjek.

Kronično umoran

- Borba s kilogramima traje još od ranog djetinjstva, oduvijek sam imao problem s debljinom, ali nikad nisam imao kritičnu masu tijela kao u zadnjem periodu života - kaže Ivan, bavi se informatičkom tehnologijom, konkretno radi kao glavni sistem inženjer. Živi u Zagrebu s partnericom Mladenkom i odgajaju djevojčicu Anđelu.

- Već sam bio odustao od borbe s kilogramima, jer sam već pokušao na stotine dijeta i svaka je davala neki rezultat dok sam bio u tom režimu dijete, ali poslije bi se opet sve vratilo na staro ili postalo još gore. Mama mi je predložila program "10 dana do boljeg zdravlja: pokrenite se na Sljemenu u ritmu zdravih koraka” koji organizira Udruga za prevenciju prekomjerne težine (UPPT). Program mi je zvučao odlično, ali prva pomisao na sve to bila je: ‘Opet, još jedna dijeta? Ne hvala, dosta mi je jer se ionako ništa neće promijeniti’. Poslije nekog vremena ipak sam pristao . Iskreno, u sebi sam govorio: ‘Dobro, neka i ovo odradim pa da potvrdim ono što se ionako ne može promijeniti’. Kad sam stigao na Sljeme, imao sam 141 kilogram, s tom kilažom otežano sam hodao, vrlo brzo bih se umarao na iznimno malu tjelesnu aktivnost, a bio sam i kronično umoran te neispavan - kaže.

Desetodnevni program škole mršavljenja na zagrebačkom Sljemenu podrazumijeva vježbanje i edukaciju o dijetalnoj te o uravnoteženoj i raznolikoj prehrani uz stručni nadzor. Mogu i noćiti u Tomislavovu domu, ali program dopušta i samo dnevni boravak. Organizirane su psihološke radionice, savjeti nutricionista, fizioterapeuta, liječnika...

Vjera da može drugačije

Ivanu je to promijenilo život.

- Možda će zvučati čudno, ali točno se sjećam tog momenta. Na Sljemenu jedne večeri ležao sam u krevetu, um je vrtio svoje programe, opravdavao stanje u kojem se nalazim, pronalazio na desetke razloga zašto mi život mora biti ovakav i, jednostavno, to su činjenice i nema se tu što za izmijeniti.

Prolazi još jedna noć i prepušten si tom groznom osjećaju bespomoćnosti i očaja. U jednom momentu dogodilo se nešto što se ne može opisati riječima. Začuo se krik iz srca ‘Želim živjeti’, sudar uma i srca uzdrmao me u svim aspektima. Um je počeo iznositi sve razloge i govorio mi: ‘Ivane, ne razmišljaš razumno’. Ne znam što više misliti, ali ne mogu pasti i ne boriti se za ništa. Te večeri rodila se istinska vjera koja me i u ovom trenu inspirira.

Rezultat? 60 kilograma u 14 mjeseci. Ivan kaže da mu se prehrana svela na mnogo više kuhanog, povrća, voća i više obroka dnevno. I fizički se više kreće.

Promjena navika

- Fizička aktivnost nije bazirana na zadanom cilju ‘Svaki dan moram šetati 60 minuta’, u praksi to izgleda ovako: npr. šetam dva dana po 45-60 minuta i treći dan se posvetim nekim drugim aktivnostima. Bolji mi je pristup osjećati svoje tijelo, mentalno i duhovno stanje i u skladu s tim odabirati aktivnosti - ističe Ivan. Na Sljemenu je izgubio 7,4 kilograma i taj ga je uspjeh motivirao za dalje.

- Naoružan informacijama o drugačijoj prehrani, demonstraciji drugačijih aktivnosti, užarenog srca i sa željom za životom krenuo sam u avanturu koja je trajno promijenila život. U svima nama ima nešto što nadilazi razum, sva potrebna snaga i moć za pokretanje promjena, sve što treba je početi živjeti drugačije nego prije - kaže. Sa svakom dijetom, kaže, suočio bi se s yo-yo efektom i uvijek iznova proživljavao sve veće obeshrabrenje. Smetalo mu je što više nije mogao obavljati svakodnevne stvari kao što je zavezati vezice na cipelama. Imao je i povišeni krvni tlak, bio mrzovoljan, boljela ga je glava... Sada toga više nema.

Balansiran unos hrane

- Filozofija prehrane nije bazirana na zabrani što se smije, a što ne, već na balansiranom unosu hrane uzimajući u obzir dnevnu aktivnost i raspoloženje - zaključuje Ivan.

Foto: Privatni album

Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Ivanovi praktični savjeti

- voditi evidenciju obroka (što, kad i koliko jedete)

- prakticirati više obroka po manje (minimalno 5 puta dnevno)

- smanjiti unos soli (sol uzimati iz namirnica), povećati unos vode

- pokrenuti tijelo umjerenim fizičkim aktivnostima

- povezati se s ljudima koji vas inspiriraju i potiču

- prepustiti se riziku i pokušavati stvoriti drugačiji događaj u svojoj svakodnevici

- zaboraviti na “želim” i fokusirati se na “činim”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:55