LOŠA KVALITETA

Iz ljekarni se povlači serija Belupovog lijeka za sprječavanje tromboembolije i infarkta

Ilustracija
 Wavebreakmedia Ltd/Panthermedia/Profimedia
Na tržištu u Hrvatskoj u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću

Tvrtka BELUPO lijekovi i kozmetika d.d., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Aska Pro 100 mg želučanootporne tablete, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 13440M1 navedenog lijeka.

Povlačenje se provodi do razine ljekarni, objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na svojim stranicama.

'Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar analize oslobađanje djelatne tvari. Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću kao i drugi lijekovi s djelatnom tvari acetilsalicilatna kiselina, stoga povlačenje predmetnog lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta', navodi HALMED.

ASKA pro se koristi za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani,odnosno moždani udar. Također se primjenjuje za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

Iz HALMEDA podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 02:58