OČEKUJU ODOBRENJE

Iz Pfizera najavili: Ispitujemo učinkovitost, od jeseni kreće cijepljenje djece starije od dvije godine

 Microgen Images/Sciencephoto/Profimedia
Pfizer trenutno ispituje učinkovitost cjepiva na djeci staroj šest mjeseci do 11 godina, a podaci bi trebali biti poznati do jeseni

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u ponedjeljak je odobrila hitnu upotrebu cjepiva Pfizer i BioNTecha protiv koronavirusa za djecu u dobi od 12 godina čime je u SAD-u proširen program cijepljenja. Odluka CDC-a, iako nije bila obavezna, predstavlja važan, konačan znak odobrenja saveznih regulatornih tijela.

Savjetodavni odbor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u srijedu je jednoglasno podržao upotrebu cjepiva za mlađe adolescente.

Prethodno je najmlađa odobrena dob za Pfizerovo cjepivo bila 16 godina, no viši potpredsjednik Pfizera za klinička istraživanja i razvoj cjepiva, William Gruber, tvrdi kako bi od jeseni uporaba cjepiva mogla biti odobrena i za djecu stariju od dvije godine.

Naime, Pfizer trenutno ispituje učinkovitost cjepiva na djeci staroj šest mjeseci do 11 godina, a Gruber ističe kako bi podaci trebali biti poznati do jeseni, a ubrzo nakon toga bilo bi odobreno i cjepivo.

- Ovo omogućuje adolescentima da se zaštite protiv koronavirusa, iako nije tako često da obole od teškog oblika bolesti, mogu i oni završiti u bolnici. Još važnije je to što im možemo omogućiti da ponovno budu adolescenti, da idu u školu, bave se sportom i drugim aktivnostima - kazao je Gruber odobrenju cjepiva za djecu stariju od 12 godina u intervjuu za emisiju CBS-a 'This Morning'.

Prema istraživanju Ipsosa u SAD-u, roditelji su podijeljeni oko toga trebaju li čim prije cijepiti djecu.

Najviše ih muči njihovo psihičko stanje, s obzirom na to da su se psihički problemi kod djece između 13 i 18 godina gotovo udvostručili u periodu od siječnja i studenog 2020. u usporedbi na isti period 2019. godine.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u srijedu roditelje da cijepe svoju djecu nakon što je vladino savjetodavno vijeće odobrilo Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

- Sad kad je cjepivo odobreno za djecu starosti od 12 godina i više, potičem njihove roditelje da se pobrinu da prime cjepivo. Ovo je još jedan ogroman korak u našoj borbi protiv pandemije - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:20