OD JOGE DO RECEPATA

Izašla naša prva wellbeing aplikacija: ‘Vježbe ovih 20 stručnjaka pomažu vam oko nesanice, stresa i djece‘

Kreatorice FitMindset aplikacije

Vježbe, programe i meditacije osmislili su psiholozi, razvojni treneri, nutricionisti, stručnjaci za javni nastup i učitelji joge

FitMindset nova je aplikacija kojoj je zadatak brinuti za mentalno zdravlje i blagostanje osobe. Jedinstvena je po tome što se kao prva takva može koristiti na hrvatskom jeziku. Osmišljena je kako bi svakom pojedincu pomogla uspostaviti ravnotežu u životu, bilo na poslu, kod kuće ili u slobodno vrijeme.

- Važna je motivacija da nam naše mentalno zdravlje i blagostanje postane prioritet, jer ako to nije tako onda ne možemo niti očekivati da ćemo živjeti jedan sretan i zadovoljan život. Odluka je na nama. A ovom aplikacijom sada imamo izbor koji uz malo uloga može donijeti značajne benefite na našem općem zadovoljstvu, ispunjenju i realiziranju ciljeva koje imamo. A potrebno nam je tek pet minuta dnevno da učinimo promjenu – govori nam Martina Šušnjara, jedna od kreatorica aplikacije, ističući kako su se prilikom izrade sadržaja vodile mišlju da bude user friendly znajući kako je vrijeme svima dragocjeno.

image

Kreatorice FitMindset aplikacije

Sadržaj FitMindset aplikacije strukturiran je u 6 ključnih životnih dimenzija: emocije, svjesnost, ispunjenost, povezanost, uspjeh i vitalnost. Kroz vođene vježbe i praktična znanja omogućuje izgradnju zdravih navika u svim dimenzijama života, a korisnicima je dostupno da izaberu svoju trenutnu potrebu i prate vlastiti napredak.

- Klijente ne pitam koji je tvoj problem, nego koja je tvoja tema. Pa smo tako i aplikacijom obuhvatile teme poput rješavanja stresa, izgradnje samopouzdanja, tjelovježbe za zdravo tijelo, sadržaja koji je vezan za rješavanje nesanice, potom osnaživanja osjećaja radosti i obilja, te roditeljstva kao jedne specifične teme i aspekta života koji je roditeljima dominantan posebice u ranoj fazi – navodi kreatorica aplikacije.

Martina Šušnjara i Katarina Pavliša kreirale su FitMindset aplikaciju iz zajedničke želje da svima omoguće dostupan i praktičan alat za poboljšanje zdravlja, blagostanja i kvalitete života.

- Kolegica Katarina i ja upoznale smo se na jednoj edukaciji iz područja osobnog razvoja konkretno na trenerskoj edukaciji iz neurolingvističkog programiranja. Kroz brojne edukacije i kroz profesionalni rad usvojile smo korisne alate i vještine koje smo implementirale u radu s klijentima jedan na jedan. No, željele smo da ta znanja i vještine budu korisna većem broju ljudi, pa smo provodile i grupne edukacije. A onda smo prije otprilike tri godine došle na ideju da razvijemo aplikaciju u kojoj ćemo sve metode objediniti na jednom mjestu i ponuditi svima na praktičan i dostupan način – priča nam Martina prisjećajući se samih početaka kada su imale ideju da će sav sadržaj kreirati njih dvije, ali ideja je ubrzo obuhvatila i veći broj različitih stručnjaka.

image

Fitmindset kreatorice

- Iznimno smo ponosne što je aplikacija okupila 20 priznatih stručnjaka iz različitih područja. Kod odabira autora bilo nam je važno da imaju relevantno iskustvo u svom području i da je njihov sustav vrijednosti u skladu s našom aplikacijom i u konačnici s nama dvjema. Proces okupljanja autora bio je veoma dinamičan, upoznale smo sjajne ljude i na kraju uspjele okupiti široki spektar stručnjaka, poput psihologa, trenera osobnog i poslovnog razvoja, nutricionista, joga učitelja, stručnjaka za javni nastup i komunikacijske vještine, ali i brojnih drugih – dočarava nam Martina mrežu stručnjaka okupljenih oko istog cilja.

Uz pomno osmišljene mentalne vježbe, mindfulness meditacije, znanja i vještine za svaku priliku aplikaciji je zadatak osigurati smanjenje stresa, povećanje produktivnosti, samopouzdanja, osjećaja zadovoljstva i wellbeinga.

- Zamislite ujutro kad ustanete da poslušate meditaciju za samopouzdanje ili se istegnite da se fizički osjećate bolje, možda se na poslu dogodi neka stresna situacija pa iskoristite aplikaciju na samo dvije minute da se brzo stabilizirate. Po povratku kući poslušate opširnije o upravljanju konfliktima, a navečer uspijete s lakoćom zaspati. Tako, primjerice, aplikacija može pomoći u svakodnevici.

image

Fitmindset kreatorice

Martina navodi i kako je često prekasno rješavati neku situaciju za 15 dana, za koliko se možda dobije termin kod nekog stručnjaka/terapeuta, dok aplikacija nudi da se, osoba u trenutku kad joj je to potrebno, dovede u dobro stanje.

- Nakon što pronađete kategoriju ili temu koja vas zanima, odabirete sadržaj za koji u tom trenutku imate vremena. Vježbe i edukacije, prosječnog trajanja od 8 do 10 minuta, na vrlo jednostavan i direktan način, jasnim vođenjem dovode korisnika u uravnoteženo i stabilno stanje kako bi mogao nastaviti svoj dan u boljem stanju. Aplikacija je namijenjena svima koji žele napraviti neku promjenu u svom životnom stilu. Svima koji žele pomoći sami sebi bez da se izlažu pred nepoznatim osobama pričajući svoje teme i probleme što zna biti vrlo stresno, a na ovaj način mogu dobiti podršku koja im je potrebna – navodi Martina te dodaje kako je aplikacija namijenjena za zdrave i funkcionalne ljude.

FitMindset aplikacija nije zamjena za psihološku pomoć, stručnjaci nisu psihoterapeuti niti daju dijagnoze, naglašava nam Martina u razgovoru ističući kako joj je namjena podržati korisnika u usvajanju zdravih životnih navika i pomoći da se osoba brzo oporavi od poteškoća s kojima se svakodnevno susreće, poput gužve u prometu i stresne situacije na poslu.

- Ako vam se neki stručnjak, autor ili edukator posebno svidi možete unutar aplikacije pročitati njegov CV i dobiti e-mail adresu, no u ovom trenutku nismo predvidjeli opciju direktnog kontakta unutar aplikacije. Ako se pokaže potreba za time dodat ćemo, kao što će i sav daljnji tehnički i sadržajni razvoj ići u smjeru onoga što korisnici žele. Veselimo se prvim korisnicima i radit ćemo na tome da im aplikacija bude čim više pristupačna i ugodna za upotrebu.

FitMindset aplikaciju možete na Google Play i Apple trgovini popuno besplatno preuzeti i prvih 7 dana koristiti cjelokupan sadržaj bez ikakve obveze – pojašnjava Šušnjara i dodaje kako će jedan dio sadržaja poput meditacije i misli dana uvijek biti besplatan. Dio sadržaja će trajno biti potpuno besplatan i svima prihvatljiv, a za sve koji žele uživati u cjelokupnom sadržaju i iskustvu bit će dostupna verzija uz vrlo prihvatljivu cijenu. Iznos za jednomjesečno korištenje iznosi 14,99 eura, za šestomjesečno 59,99 eura, dok će godišnja pretplata iznositi 84,99 eura.

- Danas je to cijena jednog boljeg ručka za koju se dobije pristup svim meditacijama i edukacijama 20 stručnjaka na razdoblje od godine dana, s time da ćemo se novi sadržaj redovito mjesečno nadopunjavati.

Dodatno, tvrtke za manje od 6 eura mjesečno po zaposleniku mogu osigurati pristup cjelokupnom sadržaju.

- U proteklom razdoblju imale smo upita od različitih tvrtki vezano za kreiranje digitalnog wellbeing sadržaja za zaposlenike, pa smo prepoznale potrebu i odlučile sadržaj ponuditi tvrtkama. Ovako mogu pružiti podršku svim zaposlenicima i za mentalno zdravlje i za profesionalni razvoj – Martina gleda na ovaj poduhvat kao na nadogradnju kojom će se pomoći tvrtkama i ljudskim resursima, primarno u upravljanju i razvoju zaposlenika te povećanju efikasnosti, produktivnosti i svega što dolazi sa zadovoljnijim i motiviranijim zaposlenicima.

image

FitMindset kreatorice

Od stručnjakinje smo zatražili i savjet što svaka osoba može u ovome trenutku učiniti za sebe da joj bude bolje, makar i nema neki značajan problem, na što nam uz smijeh odgovara – osim da skine aplikaciju? Preporučila bih da svaki dan uzmete vrijeme za sebe. Može to biti u šumi, doma, ili na nekom drugom mjestu gdje vam je ugodno. Fokusirajte se na svoje tijelo i sebe iznutra. Svjesno prodišite 5 do 15 dubokih udaha i izdaha. Tako ćete otpustiti što vam nije potrebno, podići pozitivnu energiju i dovesti tijelo u balans – zaključuje Martina.

Tako i FitMindset pruža podršku za mentalni odmor, opuštanje i kvalitetan san s jedne strane, dok s druge potiče razvoj samopouzdanja i profesionalnih vještina. Prilagođen je početnicima kao i ekspertima u meditiranju, vježbanju i osobnom razvoju. A kreatorice aplikacije poručuju kako sretan i ispunjen pojedinac čini zdravo društvo u kojem vlada blagostanje i u kojem svi žele živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:50