NA TANJURU/DODACI JELIMA

Izgubljeni među začinima!

Ne razlikujete kumin od kardamona? Evo malog vodiča koji će vam pomoći da naučite kretati se kroz mirisni svijet začina i postanete fantastična kuharica
Ne razlikujete kumin od kardamona? Evo malog vodiča koji će vam pomoći da naučite kretati se kroz mirisni svijet začina i postanete fantastična kuharica

Piment (jamajkanski papar)

Osušene nezrele bobice stabla jamajkanske biljke Pimenta dioica. Naziva se još i allspice, ili u prijevodu, začin za sve, što najbolje govori o njegovoj širokoj primjeni i izrazitoj prilagodljivosti najrazličitijim jelima.

• Okus: slatkasti, podsjeća na mješavinu papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta.

• Zašto je zdrav: blokira glikaciju – važnu biokemijsku reakciju u procesu starenja.

• Što s njim: pomiješajte ga s mljevenom nemasnom junetinom ili svinjetinom i upotrijebite za izradu pljeskavica, polpeta ili štruca od mljevenog mesa.

Anis

Sjemenka biljke Pimpinella anisum porijeklom sa Srednjeg istoka.

• Okus: intenzivan slatko pikantan, nalik okusu gospine trave.

• Zašto je zdrav: pospješuje probavu i rješava problem neugodnog zada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 23:35