Piment (jamajkanski papar)
Osušene nezrele bobice stabla jamajkanske biljke Pimenta dioica. Naziva se još i allspice, ili u prijevodu, začin za sve, što najbolje govori o njegovoj širokoj primjeni i izrazitoj prilagodljivosti najrazličitijim jelima.
• Okus: slatkasti, podsjeća na mješavinu papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta.
• Zašto je zdrav: blokira glikaciju – važnu biokemijsku reakciju u procesu starenja.
• Što s njim: pomiješajte ga s mljevenom nemasnom junetinom ili svinjetinom i upotrijebite za izradu pljeskavica, polpeta ili štruca od mljevenog mesa.
Anis
Sjemenka biljke Pimpinella anisum porijeklom sa Srednjeg istoka.
• Okus: intenzivan slatko pikantan, nalik okusu gospine trave.
• Zašto je zdrav: pospješuje probavu i rješava problem neugodnog zada...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....