NEOČEKIVANA KORIST

IZNENAĐENJE ZNANSTVENIKA Botoks pomaže u liječenju jedne od najraširenijih bolesti

 Sipa

Injekcija botoksa, koji se inače koristi za ublažavanje bora na licu, mogla bi biti učinkovita terapija protiv depresije. Znanstvenici s Hannover Medical School u Njemačkoj otkrili su da tretiranje ličnih mišića koji sudjeluju u iskazivanju emocija botoksom ublažava simptome depresije.

– Naše emocije izražavamo mišićima lica koji onda šalju povratne signale u mozak kako bi ojačali te emocije. Tretiranje mišića botoksom prekida taj krug – objasnio je jedan od autora studije, prof. Tillmann Kruger na godišnjem kongresu Američkog udruženja psihijatara.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Njemački znanstvenici kažu da su uočili pozitivne učinke kod pacijenata kojima je ubrizgan botoks s ciljem ublažavanja bora u području iznad nosa i između obrva. Kako bi potvrdili te rezultate, prof Kruger i njegovi kolege su proveli studiju o injekcijama botoksa kao dodatnoj terapiji za teške oblike depresije.

U istraživanje je bilo uključeno 30 pacijenata s teškom, kroničnom depresijom otpornom na standardne metode liječenja. Dio pacijenata je primio jednu injekciju botoksa, a dio injekciju placeba. Šest tjedana nakon te jedne injekcije, skupina pacijenata koji su primili botoks imala je u prosjeku čak 47,1 posto manje simptoma depresije naspram smanjenja od samo 9,2 posto u skupini koja je primila placebo.

A učinak je bio još i veći na kraju studije. Prof. Kruger smatra da Botoks može ponuditi novi, učinkovit, dobro prihvaćen i jeftin način teških oblika depresije, a znanstvenici sada ispituju terapeutske mogućnosti botoksa i za druge psihičke poremećaje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:53