ENGLESKO JUTRO

Jaja sa špekom ili kobasicama najbolji su doručak

Stara izreka doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju dobila je čini se i znanstvenu potvrdu.

Naime, nova istraživanja pokazala su da doručak programira organizam za vrstu hrane koju ćemo jesti tijekom ostatka dana.

Tako će masna hrana poput špeka, jaja ili kobasica u jutarnjem obroku organizmu signalizirati i pripremiti ga za probavljanje sličnih namirnica.

Dr. Martin Young s University of Alabama u Birminghamu kaže kako će hrana puna ugljikohidrata navesti organizam da se pripremi za ugljikohidrate, dok će ga hrana puna masnoća pripremiti i za ugljikohidrate i za masnoće.

Youngov tim je u svojem istraživanju miševe podijelio u dvije skupine – jednu je ujutro hranio masnom hranom, a drugu ugljikohidratima. Oni koji su za doručak jeli ugljikohidrate, a potom za ručak masnu hranu bili su nezdraviji od onih koji su doručkovali masnu hranu.

- Naše istraživanje pokazuje da je, ako želite učinkovito reagirati na različite vrste hrane tijekom dana, ujutro najbolje jesti masniju hranu – izjavila je suautorica studije profesorica Molly Bray.

Jasno, za vegetarijance ova bi preporuka rebala biti modificirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:46