JAJE SNAGU DAJE

Znanstvenici sa Sveučilišta u Alberti stigli do velikog otkrića o jajima! Pročitajte o čemu je riječ

Istraživači su ispitivali žumanjke jaja kokoši koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom
Istraživači su ispitivali žumanjke jaja kokoši koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom

Do sad se znalo da su jaja odličan izvor proteina, lipida, vitamina i minerala, a znanstvenici sa Sveučilišta u Alberti otkrili su i njihova anitoksidativna svojstva što znači da pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila te raka.

Istraživači su ispitivali žumanjke jaja kokoši koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom i utvrdili da sadrže dvije amniokiseline i to triptofan i tirozin koje imaju jako antioksidativno svojstvo što znači da štite od raznih bolesti. Tako dva sirova žumanjka imaju gotovo dvostruko veće antioksidativno svojstvo nego li jabuka i gotovo isto kao 25 grama brusnica.

Količina aminokiselina smanjuje se prženjem ili kuhanjem ali i u tom slučaju mogu zamijeniti količinu ntioksidansa koju sadrži jedna jabuka. Znanstvenici s Alberte najavljuju da će n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 05:06