Do sad se znalo da su jaja odličan izvor proteina, lipida, vitamina i minerala, a znanstvenici sa Sveučilišta u Alberti otkrili su i njihova anitoksidativna svojstva što znači da pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila te raka.
Istraživači su ispitivali žumanjke jaja kokoši koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom i utvrdili da sadrže dvije amniokiseline i to triptofan i tirozin koje imaju jako antioksidativno svojstvo što znači da štite od raznih bolesti. Tako dva sirova žumanjka imaju gotovo dvostruko veće antioksidativno svojstvo nego li jabuka i gotovo isto kao 25 grama brusnica.
Količina aminokiselina smanjuje se prženjem ili kuhanjem ali i u tom slučaju mogu zamijeniti količinu ntioksidansa koju sadrži jedna jabuka. Znanstvenici s Alberte najavljuju da će n...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....