Frizure u Opatiji

Jarka boje kose ili ona prženog badema, bob frizure, neuredan pixie... donosimo neke od ovogodišnjih trendova

Ana i Mila Višnić, frizura

 Promo
Hairstyle News, najutjecajniji festival u svijetu frizerstva u Hrvatskoj i regiji, vratio se na velika vrata

Hairstyle News, najutjecajniji festival u svijetu frizerstva u Hrvatskoj i regiji, nakon dvogodišnje pauze, vratio se na velika vrata u Opatiji ovog vikenda. Frizerska scena iz zemlje i inozemstva je s nestrpljenjem iščekivala svoje omiljeno događanje jer je Hairstyle News festival sinonim za dane druženja, edukacije, inspiracije, motivacije.

- Glavni fokus Festivala je dijeljenje iskustava i razmjena znanja s ciljem napretka i razvoja frizerske struke. Cilj nam je s ovogodišnjim festivalskim programom podsjetiti zbog čega je frizerstvo izuzetna profesija i koliko je uzbudljiva, kreativna, inspirativna i puna energije. Dio smo snažne zajednice koja donosi ljepotu kroz kosu svojim klijentima. Festival se tradicionalno pokazao kao glavna pozornica frizerske scene koja govori o važnosti industrije za cijelo društvo. – poručio je Denis Vidović, direktor Hairstyle News festivala.

Za laike, pak, ovaj festival je sprilika da se upoznaju s trendovima, uživaju u prezentacijama frizura i frizerskih proizvoda te dobiju korisne savjete za njegu i stiliziranje kose. Veliko okupljanje frizerskih zvijezda bilo je i idealna prilika za razgovor s nekima od njih o trendovima, bojama, preporukama za najbolju njegu i svemu drugome što je trenutno in u njihovom poslu. A trendova je mnogo, raznoliki su i time svakome daju mogućnost da izabere ono što ga najviše usrećuje i veseli kada je kosa u pitanju.

- U salonu se susrećemo sve više s trendom jarkih i intenzivnih boja što nije bio slučaj u zadnjih par godina. Kao da se sa proljećem i povoljnijom situacijom klijentice bude i žele biti vidljive, prepoznatljive i posebne - rekli su nam tako Ivana Špicer i Mario Mesarić iz IM. Academy tima.

image

Ivana Špicer i Mario Mesarić

Promo
image

IM Academy frizura

Promo

Ovaj dvojac ističe da, što se samog oblika frizure, uvijek imaju individualan pristup, te nju prilagođavaju stilu osobe i njezinim navikama. Dodaju da je bob-frizura oblik koji nikad nije izišao iz mode, no ove sezone posebno je jak trend i to u svim svojim varijantama, duljim i kraćim.

- Zanimljiva je i pojava trenda koji njeguju tinejdžeri kao što je neuredan pixie ili wolf cut, slojevita frizura sa šiškama - kažu te dodaju - Stiliziranje kose uz dobar oblik i dobro odrađeno šišanje postaje jednostavno i pomalo neuredno. Ne inzistira se toliko na feniranjima i valovima, koliko da oblik bude lako održiv i prirodan, uz upotrebu samo sušila za kosu i ruku ili prirodnog sušenja na zraku.

Kada je u pitanju njega kose, jer bez zdrave i njegovane kose nema dobre frizure, oni preporučuju pravilno tretiranje profesionalnim šamponima i regeneratorima.

Marko Stanzl iz zagrebačkog Salona, koji se bavi i muškim i ženskim frizurama također ističe da stil klijenta određuje individualno.

image

Marko Stanzl

Samir Ceric Kovacevic
image

Marko Stanzl

Samir Ceric Kovacevic

- Kod muškaraca je u trendu naglašeni profil i fadeovi, dakle duža kosa gore, kraća sa strane, a kod žena long bob, prirodni look i nježne kovrče koje se dobivaju četkom - rekao je.

Što se obojene kose tiče, ističe ovaj frizer, boja prženog badema uvijek je zanimljiva za one koji vole svijetliju kosu, kao i kombinacija svijetlih pramenova povezanih s prirodnom bojom kose. I uvijek su aktualni prirodni tonovi kao da je kosa posvijetlila na suncu.

- Igra sa različitim načinima izrade fadeova je trenutno najtraženija i najzastupljenija - govori Stanzl i dodaje kako su in nježni široki valovi i šišanja koja klijenticama i klijentima omogućuju više transformacija iz jednog šišanja.

Mnogo je i noviteta u njezi kose, a naš sugovornik kaže da je naglasak na aminokiselinama pretežito iz voća, proteinima, bojama bez BPD-a i s malim udjelom ili bez amonijaka koje kosi daju transdimenzionalni izgled.

- Naglasak kod svih proizvoda za njegu je da kosi daju sjaj i bestežinski efekt. Tu su i razni toplinski uređaji kao što su štapna figara i pegle za ravnanje i uvijanje kose.

Darko Purić iz čakovečkog The Backstagea, pak, napominje kako je repertoar trendova u njegovok struci iz godine u godinu sve veći, pa tako i raznolikost među frizurama poprima novu dimenziju.

image

Darko Purić

Promo
image

Darko Purić frizura

Promo
image

Darko Purić frizura

Promo

- Umjesto jedne hit frizure, postoji velik broj njih koje postaju sve popularnije. I dalje govorimo o individualnom pristupu, jer nije sve što je "definirani" trend za sve jednako primjeren - objašnjava.

Među trendovima on navodi neke čiji bi revival rijetki očekivali - hladna trajna ondulacija ili dobro znani minival.

- Ove sezone opet se probudio i postao tražena usluga, no ovaj puta kod muškaraca - kaže.

Ovaj iskusni frizer kao i njegove kolege naglašava da je trend multifunkcionalna fizra, ona koja se po potrebi može prilagoditi i transformirati.

I u svijetu boja za kosu trenutno se ističe nekoliko različitih stilova.

- Vječite plavuše možemo ublažiti sa pješčanim nijansama, ili pak konturirati lice sa pastelnim nijansama roze ili ljubičaste za one nešto odrešitije. Sve više tražene su jednoličnije, čiste i pune boje u nešto smjelijim bakrenim varijantama - govori - Oni hrabriji birat će takozvana blok bojanja, kreativna bojenja s jasnim i čvrstim prijelazima iz boje u boju za postizanje jakog kontrasta.

Za one koji žele najbolje od njege za svoju kosu, Darko Purić kaže da su vijesti dobre.

- Tehnologija njege kose uistinu doživljava iz godine u godine velik napredak. Trenutna revolucija u frizerskom svijetu po pitanju njege je molekularna obnova kose s peptidima koji uspješno povezuju isprekidana vlakna u kosi, te tretman kose ozonom - poručuje.

Ana Čala Višnjić i Mila Višnjić iz Studija Mila, pak, kažu kako je u ovoj godini popularan niz stilova: stupnjevite ili takozvane mullet frizure i kraci bob.

image

Ana i Mila Višnić, frizura

Promo
image

Ana i Mila Višnić, frizura

Promo
image

Ana i Mila Višnić

Promo

- Kosa je ravna uz eventualno lagani messy look. Dakle, puno slobode i kreativnosti - kažu.

Što se boja tiče, one za ovu godinu predlažu svježe pastelne tonove u sjenčanim pramenovima.

- Zaigrano i veselo bez teških tonova! - objašnjavaju - Već i kosom, bojom i šišanjem želimo potaknuti na osvježenje i radost života.

Imaju preporuke i za muškarce. Kažu da se, pogotovo s približavanjem ljeta mnogi od nijih koji prate trendove ohrabre na "blajhanje" u pastelnim tonovima.

- No, sada bez velikih prijelaza. Uredna kratka kosa i spuštene kratke šiške glavni su trend - govore.

Ističu važnost kvalitetne njege kose, od profesionalnih šampona i maski koju klijenti koriste u svojim domovima, do sve traženijeg botoksa kose matičnim stanicama argana uz stručno vodstvo frizera.

Krešimir Španić iz Vinkovaca, pak, analizirao trendove u barberingu i muškom frizerstvu.

image

Krešimir Španić frizura

Promo
image

Krešimir Španić frizura

Vlado Kos
image

Krešimir Španić

Krešimir Španić

- Kod muškaraca dolazi do transformacije stila. Besprijekorno precizno ošišane i začešljane retro frizure, kratkih i izbrijanih bočnih linija s puno sjaja sada šišamo i puštamo rast prema dužim i ležernim oblicima. Tehnike rada su kombinacija klasičnih barberskih i frizerskih šišanja - tumači - To omogućava kreiranje izuzetno preciznih kraćih dijelova i dinamične sekcije s puno više dužine. Frizura je slobodna za oblikovanje rukom tokom cijelog dana, nije opterećena proizvodima koji bi ju strogo fiksirali. Kod kraćih frizura šiške su i dalje kratke uz stroge ravne linije ili sa naglaskom na pojedine duže pramenove. Koriste se proizvodi sa matt efektom. Primjetan je i porast "buzz cut" šišanja kod mlađe populacije.

Španić govori i o sveprisutnim i vrlo popularnim bradama koje, baš kao i kosa, moraju biti njegovane.

- Brade se sve više skraćuju, ili ostavljaju sa puno dužine. I dalje je bitna preciznost u oblikovanju - objašnjava ovaj stručnjak - Traženi su precizni prijelazi, oštre linije kod konturiranja bočnih i linija na vratu. Veliku pažnju muškarci pridaju njezi brade i lica, pri čemu su ulje, balzam, vosak i četka nezamjenjivi.

Dodaje kako su društvene mreže omogućile trenutan i jednostavan pristup modi i trendovima pa muškarci frizeru/brijaču sada dolaze sa preciznijim zahtjevima i puno više sudjeluju u promjenama.

- Puno im je draže pokazati fotografiju na svojem telefonu nego objašnjavati - komentira te dodaje kako je u njezi muške kose dominira trend prirodnih proizvoda i što prirodnijeg izgleda. Tako, primjerice, muškarci naprosto obožavaju sprej s morskom soli i pudr za kosu koji im omogućavaju slobodu u oblikovanju uz potpuni kontroli.

- Veliki comeback imaju sapuni, naravno od prirodnih sastojaka, posebno formuliranih za njegu brada.- zaključuje Krešimir Španić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 18:59