ZABRINUTOST

JE LI HRVATSKA SPREMNA ZA KORONAVIRUS? 'Nema mjesta panici. Ako se posumnja na koronavirus, imamo točno određenu proceduru. Imamo plan...'

Vili Beroš
 Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Marko Kutleša i epidemiologinja iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Milka Brzović u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvog' govorili su o zabrinutosti zbog koronavirusa.

Nakon pretraga i karantene pacijenta iz Splita, kao i onog iz bolnice u Osijeku, utvrđeno je da nemaju Koronavirus, a u vinkovačku su bolnicu primljena dvojica mladića koji su boravili u Kini. Ministar Beroš kaže da je i za njih vrlo mala mogućnost da su zaraženi koronavirusom, no službeni rezultati analize očekuju se do kraja dana .

Zabirnutost postoji, no panici nema mjesta, kaže pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Marko Kutleša.

'Virus je potpuno nov i mi ne možemo predvidjeti što će se s njim događati', rekao je Kutleša.

Dodao je da ga više zabrinjavaju kritično oboljeli. Radi se o 15-ak posto od ukupne količine oboljelih, a to su uglavnom respiratorno oboljeli kojima pluća zatajuju. Za sumnju na bolest je ključna epidemiološka anamneza: je li netko bio u Kini ili u kontaktu s nekime tko je bio u Kini. To je važno jer su i simptomi gripe slični, a ona je sada na vrhuncu.

'Svi drugi ljudi se ne moraju javljati zbog sumnju na koronavirus. U ovome trenutku na klinici imamo puno pregleda zbog gripe koja je, čini se, na vrhuncu. Simptomi su isti. Temperatura, šmrcanje, kašljanje, opća slabost...', rekao je Kutleša.

Dodao je da u slučaju sumnje na koronavirus postoji točno određena procedura.

'Ako se posumnja na koronavirus, mi u bolnici imamo točno određenu proceduru. Pacijent se pregledava u određenoj prostoriji u hitnoj službi, nakon toga ide na odjel za izolacije. Dosadašnja iskustva govore da se virus može prenijeti i u inkubaciji i onda ga je teže suzbiti, ali ipak je pacijent najzarazniji kada su simptomi prisutni', kaže Kutleša.

Da nema mjesta panici, kaže i Milka Brozović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu jer su svi oprezni i slijede informacije i upute HZJZ-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar Vili Beroš najavio je da će se danas sastati sa svim ravnateljima bolnica u Hrvatskoj.

'Ako situacija eskalira, imamo plan gdje izmještati postojeće pacijente s infektivnih klinika. Naš je zadatak iz sata u sat pratiti situaciju i shodno tome adekvatno reagirati. Uloga ministarstva je podijeljena na dva aspekta. Jedan je unutrašnji u okviru kriznog stožera, a drugi je vanjskopolitički u okviru predsjedanja Vijećem EU-a. Dogovorili smo neformalni sastanak sa svim ministrima zdravstva EU-a kako bi se usporedile mjere koje se provode u njihovim državama, razgovarali o tome', rekao je Beroš za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:29