NOVO OTKRIĆE

Je li ovo idući veliki lijek za mršavljenje? ‘Ovo su izvanredni nalazi, učinkovitiji je od Ozempica!‘

Mršavljenje/Ilustracija

 Eskymaks/Profimedia.com/Profimedia
Prema brojnim nalazima, ovaj bi lijek mogao biti učinkovit za regulaciju tjelesne težine i povezanih zdravstvenih komplikacija

Postoji još više dokaza da tirzepatid, lijek koji je izvorno osmišljen za liječenje dijabetesa, može pomoći ljudima izgubiti puno kilograma, čak i više nego drugi popularni lijekovi poput Ozempica.

Pacijenti koji su jednom tjedno uzimali injekciju tirzepatida, trenutno dostupnog dijabetičarima, izgubili su u prosjeku više od 24 posto svoje tjelesne težine. Ovi nalazi, predstavljeni u nedjelju na ObesityWeek® 2023, godišnjoj konferenciji Društva za pretilost, potpuni su rezultati studije koju je njen financijer Eli Lilly pregledao u srpnju.

Za usporedbu, pacijenti koji su koristili Ozempic i Wegovy, koji sadrže semaglutid, izgubili su prosječno oko 15 posto u sličnom vremenskom razdoblju.

- Ovo su izvanredni nalazi - rekao je Thomas Wadden, glavni autor i bivši predsjednik Društva za pretilost i profesor psihologije na Medicinskom fakultetu Perelman na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

- Pacijenti na tirzepatidu također su primijetili značajna poboljšanja drugih značajki zdravlja kao što su šećer u krvi, kolesterol i krvni tlak - rekao je.

Nalazi pridonose rastućem broju istraživanja koja sugeriraju da bi tirzepatid mogao biti vrlo učinkovit za regulaciju tjelesne težine i povezanih zdravstvenih komplikacija. To je također obećavajuća vijest za proizvođača Eli Lilly, koji razvija novu marku tirzepatida za mršavljenje, koja čeka odobrenje.

Tirzepatid je vrsta lijeka poznata i kao "GLP-1 agonist", što znači da oponaša prirodni hormon u tijelu koji se zove peptid kako bi utjecao na specifične hormonske receptore povezane s osjećajem gladi i sitosti. Pomaže i regulirati inzulin oponašajući hormon koji se zove GIP, piše Insider.

U najnovijoj studiji, istraživači s više sveučilišta, uključujući Johns Hopkins, kao i farmaceutsku tvrtku Eli Lilly (koja je financirala studiju), promatrali su gotovo 600 pacijenata koji su imali prekomjernu težinu ili bili pretili.

Sudionici su u početku bili podvrgnuti 12 tjedana dugoj fazi mršavljenja bez uzimanja lijekova, slijedeći strogu rutinu životnih strategija poput dijete i tjelovježbe. Pacijenti su tijekom tog razdoblja u prosjeku izgubili oko sedam posto svoje tjelesne težine.

Zatim su nasumično raspoređeni da primaju maksimalnu dozu tirzepatida ili placebo tijekom 72 tjedna. Do kraja razdoblja istraživanja, oni koji su uzimali tirzepatid u prosjeku su izgubili dodatnih 18,4 posto tjelesne težine. Nasuprot tome, placebo skupina dobila je na težini, u prosjeku oko 2,5 posto svoje tjelesne težine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:27