BRŽI PUT

JE LI OVO NAJLAKŠI PUT DO SREĆE? Bolje su raspoloženi oni koji na posao idu biciklom ili pješice

Novo istraživanje, provedeno na University of East Anglia Norwich Medical School pokazalo je da hodanje ili vožnja biciklom nisu dobri samo za tijelo, već i za psihološko zdravlje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Britanski znanstvenici su analizirali podatke od gotovo 18.000 zaposlenih ispitanika koji su trebali odgovoriti na pitanja o svom zdravlju, kao i o tome jesu li se proteklih nekoliko tjedana osjećali bezvrijedno, nesretno ili imali nesanicu. Na temelju njihovih odgovora svakom ispitaniku su bodovima ocijenili rapoloženje.

Ispitanici su sudjelovali u istraživanju najmanje tri godine za redom u periodu između 1991. i 2009. godine. Pokazalo se da su osobe koje su hodale ili išle biciklom na posao imale puno više bodova od onih koje su se vozile na posao osobnim automobilom ili javnim prijevozom.

Oni koji su se vozili autom na posao imali su 13 posto veće izglede da se osjećaju pod stalnim pritiskom te da imaju poteškoće s koncentracijom u odnosu na osobe koje su hodale ili išle biciklom na posao. Rezultat je ostao isti i nakon što su znanstvenici uzeli u obzir ostale faktore koji bi mogli utjecati na njihovo raspoloženje, poput visine primanja, općeg zdravstvenog stanja ili bračnog stanja.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, to nije sve, istraživanje je pokazalo i da su osobe koje su s vožnje autom prešle na hodanje do posla ili vožnju biciklom primijetile poboljšanje u raspoloženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:25