HRVATSKI FENOMEN

Jedan od najvećih proizvođača sladoleda: ‘Žega nas uništava!‘; Nutricionistica: ‘Ima tu logike‘

 Ivo Ravlić/Cropix
Više sladoleda prodaje se navečer, od 18 sati do ponoći, a ujutro je potražnja nešto manja. Uvijek je bilo tako, kaže Zvonimir Jordan

Unilever, proizvođač sladoleda Magnum i Cornetto koji obuhvaća petinu globalne prodaje sladoleda, uvjeren je da su visoke temperature krive za pad prodaje njihovih sladoleda jer se ljudi radije odlučuju za hladno piće. Zbog inflacije su se cijene povećale, a kupci počeli manje kupovati stvari koje nisu neophodne. Prihodi kompanije su se tako u prvih pola godine povećali za 5,7 posto odnosu na 2022., iako je prodano manje pojedinačnih sladoleda.

U Hrvatskoj - potpuno drugačija slika.

Zvonimir Jordan iz makarske tvornice sladoleda Premis kaže kako su zabilježili blagi rast prodaje sladoleda. Ne samo kada se gleda prema ostvarenom profitu, nego je i kupaca više nego prethodnih godina. Toplinski valovi koji su obilježili prvu polovicu srpnja na to nisu utjecali.

- Ono što smo primijetili je da se navečer prodaje više sladoleda, u vremenu od 18 sati do ponoći, dok je ujutro potražnja nešto manja. Uvijek je bilo tako, nevezano uz konkretnu turističku sezonu i temperature - govori Jordan.

Premis je svojim sladoledima u kanticama od četiri, 6,5 i osam litara do sada opskrbljivala nekoliko velikih kupaca, a od ove godine otvorili su i svoj "Ice Cream Shop". U 30 godina poslovanja skupili su velik broj obožavatelja njihovih slastica koji im se redovito vraćaju, pa se i ovaj novitet pokazao kao pun pogodak. Iz Premisa objašnjavaju kako se redovito prilagođavaju željama kupaca.

Svake godine nastaje nekoliko novih okusa, a oni koji je prošle godine nisu dobro prošli kod kupaca se izbacuju iz ponude - kažu.

Ledo, najveći hrvatski proizvođač sladoleda, također je zabilježio pozitivne trendove, a za sezonu su se pripremali dodavanjem novih okusa i nastavkom suradnje s Krašem.

- Ovogodišnji noviteti su King Harmony, Quattro Nostalgija, Njofra i Ledolina u multipacku, Macho Tamna Čokolada i Naranča na štapiću te Macho Sandwich Peanut Butter & Karamela. Multipack brend Time ima dva nova člana obitelji - Fruit time i Relax time - poručuju iz Leda.

I najpoznatija sladoledarnica u Splitu je ove godine imala pune ruke posla.

- Od kad smo počeli 2019. do danas, svake godine poslujemo sve bolje pa je tako i ova godina najbolja do sada - kaže vlasnik.

Vikendom se proda nešto više sladoleda, ali razlika u odnosu na druge dane nije toliko velika.

- Osim toga, navečer ima više kupaca jer je u starom gradu zaista vruće preko dana, pa se radije prošeću navečer - objašnjava.

Nutricionistica Veronika Gotal iz NutriKlinike objašnjava kako baš u vrijeme nešto nižih temperatura, poput onih večernjih, sladoled donosi veći učinak hlađenja. Pri velikim vrućinama, naime, zbog njega najprije osjećamo rashlađenje zbog receptora u ustima i gastrointestinalnom traktu koji prepoznaju nisku temperaturu. Kad se krene razgrađivati, taj se učinak drastično smanjuje.

- Sladoled u velikoj količini sadrži šećer te mliječnu mast, a prilikom njihove razgradnje se oslobađa značajna količina topline u tijelu koja nas još više zagrijava. Stoga možemo zaključiti da sladoled ima suprotan učinak od hlađenja - objašnjava Gotal.

Ako želimo imati veći učinak rashlađivanja, dodaje, konzumacija sladoleda na nešto nižim temperaturama imat će manji učinak zagrijavanja jer nema visoke vanjske temperature.

Važno je biti umjeren u konzumaciji sladoleda. Preporučena porcija je pola šalice, no konzumacija sladoleda na dnevnoj ili tjednoj razini ovisi o više faktora: sastavu sladoleda (količina mliječnih masnoća i dodanih šećera), tjelesna aktivnost osobe (jeli osoba rekreativni ili vrhunski sportaš), zdravstveno stanje i ostale prehrambene navike.

- Prečesta konzumacija namirnica poput sladoleda u prevelikim količinama zamjenjuje bolje nutritivne izbore namirnica u našoj prehrani te tako može s vremenom utjecati na neželjeno povećanje tjelesne mase te povećati rizik od nezaraznih kroničnih bolesti - kaže nutricionistica Gotal.

Želite li uživati u smrznutom desertu, a da on bude zdraviji od klasičnog sladoleda, preporučuje sladoled pripremljen kod kuće. Potrebni su smrznuta zrela banana (koja će dati kremoznost te prirodno zasladiti sladoled), islandski tip jogurta, voće po izboru (mi preferiramo bobičasto voće) te prema preferenciji listići badema ili kokosa.

- No, najbolji način za rashlađivanje je konzumacija vode sobne temperature, kao i konzumacija svježeg voća i povrća.- naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:42