DR. SC. DONATELLA VERBANAC

Jedi muški - za zdravlje prostate

Folna kiselina (ili vitamin B9) esencijalna je za rast i proliferaciju stanica jer sudjeluje u sintezi nukleinskih kiselina i aktiviranih spojeva. Posebno je B9 važan za pravilno sazrijevanje krvnih stanica eritrocita. U časopisu BioMedCentral Biology grupa autora pokazala je da je zbog smanjene količine folne kiseline u mediju u kojem su uzgajane pojedine stanice karcinoma prostate miša došlo do genetskih, epigenetskih i fenotipskih promjena. Te promjene nisu uočene u kontrolnoj skupini stanica koje su rasle uz dodatak većih koncentracija folne kiseline.

Hrana za dečke

Autori zaključuju da postoji mogućnost da smanjena količina folne kiseline (ili upotreba lijekova koji poništavaju taj vitamin, npr. lijekovi za liječenje kolitisa) dovodi do transformacije stanica prostate. Tako se namirnicama koje bi muškarci trebali jesti priključuje i folna kiselina kao bitan faktor prevencije bolesti prostate.

Muškarcima se preporučuje uvođenje u prehranu namirnica koje sadrže folnu kiselinu ili uzimanje pripravaka tog vitamina (dnevna potreba iznosi 200 µg) i to u trajanju od mjesec dana dva puta godišnje. Inače, folna kiselina preporučuje se i osobama kod kojih je u serumu povišena vrijednost upalnog markera c-reaktivnog proteina (CRP). Na “muškom jelovniku”, dakle, svakako se mora naći zeleno lisnato povrće (špinat, brokula, šparoga, salata) te citrusi, kivi, jagode, rajčice, mahunarke, žitarice, jetra. Kako se veći dio ovog vitamina uništava prilikom kuhanja, najbolje je uživati u sirovom povrću i voću.

Kada je zdravlje prostate u pitanju, još se toga može učiniti. U zapadnoeuropskim se zemljama u ljekarnama može naći koru drveta afričkog zimzelena, Pygeum africanum.

Super rajčice

Pripravci ove biljke popularni su u liječenju simptoma kod bolesti povezane s povećanjem prostate. Međutim, ti se pripravci ne preporučuju svima jer mogu izazvati želučane tegobe i bolove u želucu. Uz taj preparat i pojedini spojevi djeluju povoljno na smanjenje nastanka bolesti prostate. To su antioksidansi poput likopena iz rajčica, spojeva iz bučinog ulja i sjemenki te spojeva iz koprive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:34