UČINKOVITO SREDSTVO

JEFTINA ŠOK TERAPIJA LIJEČI BOL U RAMENU Umjesto skupih i riskantnih kirurškim intervencija upotrijebite ovo

Šok terapija umanjuje bol i poboljšava funkciju bolesnicima s kroničnim tendinitisom ramena, prema članku objavljenom u časopisu Annals of Internal Medicine.

Kalcificirajući tendinitis je poremećaj koji se očituje nakupljanjem kalcijeva hidrokisapatita u bilo kojoj tetivi mišića u tijelu, a jedan je od najčešćih uzroka bolova u ramenu i može se javiti sa ili bez kalcifikacije. Malo je dokaza koji ukazuju na to da konvencionalne terapije kao što su odmor, hlađenje bolnog mjesta, nesteroidni protuupalni lijekovi, fizikalna terapija i kortikosteroidne injekcije mogu učinkovito ublažiti bol ili ramenu vratiti normalnu funkciju.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Tendinitis se često teško liječi i može zahtijevati operaciju. „Extracorporeal Shockwave“ terapija (ESWT) koja koristi zvučne valove visoke ili niske energije i koja se manifestira naglim promjenama tlaka u tkivima predstavljena je kao učinkovita alternativna metoda liječenja skupim i riskantnim kirurškim intervencijama.

Istraživači su do zaključka došli na temelju 28 pacijenata na kojima je proučavana učinkovitost šok terapije ESWT s kalcificirajućim i nekalcificirajućim tendinitisom.

Za kalcificirajući tendinitis pokazalo se da šok terapija visoke energije umanjuje bol u ramenu, funkciju i kalcifikaciju, dok niskoenergetska ESWT poboljšava samo funkciju. Isto tako ESWT šok terapija nije pokazala biti učinkovit u liječenju nekalcificirajućeg tendinitisa, bez obzira na energetske doze.

Dokazi pokazuju da je ESWT siguran tretman, bez štetnih učinaka.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 20:02