GONOREJA I KLAMIDIJA

JESTE LI U RIZIČNOJ SKUPINI? Muškarci koji koriste mobilne aplikacije češće dobivaju spolne bolesti

Korištenje aplikacija za smartphone namijenjenih za traženje partnera za povremeni seks i seks bez obaveza donosi povećan rizik za zarazu spolno prenosivim bolestima. Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da su gonoreja i klamidija češće među muškarcima koji koriste mobilne aplikacije za seks nego među onima koji partnere pronalaze po noćnim klubovima ili online.

Stručnjaci za spolno zdravlje kažu da nove tehnologije stvaraju više prilika za seks nego ikada prije. Znanstvenici su odlučili istražiti kakav utjecaj imaju aplikacije poput Grindra i Scruffa na spolno zdravlje korisnika.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Studija, u koju je bilo uključeno 7.184 ispitanika, je pokazala da muškarci koji koriste mobilne aplikacije za seks imaju 23 posto veći rizik da se zaraze gonorejom te 35 posto veći rizik da se zaraze klamidijom u odnosu na muškarce koji partnere pronalaze po klubovima ili na internetskim stranicama. Što se tiče zaraze HIV-om nije bilo razlike između te dvije skupine ispitanika.

- To je upravo ono što mi viđamo na klinici kako među gay populacijom tako i među heteroseksualcima – rekao je dr. Steve Taylor iz bolnice Birmingham Heartlands, dodavši da su nove tehnologije olakšale često mijenjanje partnera, što predstavlja idealne uvjete za širenje HIV-a i drugih spolno prenosivih bolesti.

Dio problema, smatraju autori studije, može se pripisati činjenici da je komunikacija na aplikacijama za pronalaženje partnera za seks vrlo kratka, čime se smanjuje prostor za važne teme razgovora, kao što je ona o sigurnom seksu. U svakom slučaju, ne zaboravite da kao najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti i dalje ostaje upotreba kondoma, ako se već ne možete suzdržati od stalnih mijenjanja partnera pomoću mobilnih aplikacija za seks.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:28