ULTIMATIVNI VODIČ

Jeste li znali da postoji ispravan i neispravan način podgrijavanja hrane? Evo što učiniti

 Neja Markičević / CROPIX

Ostaci od ručka ili večere vrlo često završe u smeću zbog toga što se ljudi boje pregrijavanja ili nisu sigurni koje namirnice smiju, a koje ne smiju grijati naknadno.

Međutim, ostaci hrane mogu se itekako dobro iskoristiti. Primjerice, od pečenog pileta koje ste imali u nedjelju za ručak, u ponedjeljak možete napraviti toplu ili hladnu salatu od piletine, dok od nekog drugog mesa sutradan možete napraviti recimo rižoto.

Neke su namirnice finije hladne, neke radije grijemo, a i kod grijanja se razlikujemo - neki koriste mikrovalnu, neki pećnicu, a neki i pečeno meso uporno griju na plinu.

Huffington Post objavio je zgodnu infografiku portala Happy to Survive koja lijepo ilustrira kako bismo zapravo trebali podgrijavati hranu, a evo kako to izgleda.

Pizza

Najbolje grijati: U dubokoj, gusanoj tavi

Savjet: Podgrijavajte pokriveno ne više od pet minuta.

Juhe

Najbolje grijati: Na štednjaku

Savjet: Dodajte četvrt čaše vode kako biste razblažili okus.

Muffini

Najbolje grijati: U pećnici

Savjet: Prvo 15-ak minuta grijte pod folijom ili pokriveno, a zatim još nekoliko minuta bez folije.

Odresci i piletina

Najbolje grijati: U dubokoj, gusanoj tavi

Savjet: Prije podgrijavanja razrežite na manje komade.

Pečeno povrće

Najbolje grijati: U pećnici

Savjet: Poprskajte povrće prije grijanja s malo maslinovog ili nekog drugog ulja.

Kuhano povrće

Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici

Savjet: Raširite povrće na tanjuru i prekrijte ga papirnatim ručnikom da upije višak tekućine.

Tjestenina

Najbolje grijati: Na štednjaku

Savjet: Dodajte malo vode i ulja.

Razni složenci od tjestenine ili krumpira

Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici

Savjet: Prekrijte jelo papirom za pečenje koji ste prethodno izbušili da prolazi zrak.

Jela iz woka

Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici

Savjet: Povremeno promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta prije jela.

Morska jela

Najbolje grijati: U pećnici

Savjet: Podgrijavajte na laganoj temperaturi dovoljno dugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:06