ISTRAŽIVANJE S HARVARDA

Još jedan razlog za dobar san! Ako ste pospani teže ćete odoljeti slatkišima i fast foodu

 Thinkstock
Pospanost je povezana sa smanjenom aktivnošću u prefrontalnom korteksu, dijelu mozga koji ima veze s kontrolom ponašanja tj. "kočenjem" naših najrazličitijih postupaka i samokontrolom

Evo još jednog dobrog razloga da se potrudite spavati dovoljno i kvalitetno. Pospani ćete se, naime, teže oduprijeti hrani, posebice slatkišima i fast foodu. Nova studija sa Harvarda pokazuje da je pospanost povezana sa smanjenom aktivnošću u prefrontalnom korteksu, dijelu mozga koji ima veze s kontrolom ponašanja tj. "kočenjem" naših najrazličitijih postupaka i samokontrolom. Psiholog William Killgore i suradnici pokazivali su sudionicima studije fotografije različite hrane, visokokalorične i niskokalorične, te fotografije biljaka i kamenja.

Istovremeno su snimali što se događa mozgovima ispitanika uz pomoć funkcionalne magnetske rezonancije. Utvrdili su da pospani reagiraju "kao da su im kočnice zahrđale". Neučinkovite.

Sudionici studije uz to su ispunili i upitnik o subjektivnom osjećaju pospanosti i gladi. Pokazalo se da su oni koji su se smatrali najpospanijima ujedno i bili i najgladniji. Oni su fotografije visokokalorične hrane smatrali znatno atraktivnijima nego oni manje pospani. Osim toga zdrave namirnice, poput salata i voća, bile su im manje atraktivne.

Ovo je istraživanje zanimljivo i utoliko što dodaje nove dokaze na već postojeće o vezi moždane aktivnosti i kontrole težine, te sna i debljanja.

Dok znanstvenici detaljnije ne pojasne tu vezu i otkriju kako se na nju može utjecati, ne zaboravite se dobro naspavati. Ako i sanjate čokoladnu tortu ili ćevape, nećete se udebljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:29