NEUGODAN OSJEĆAJ

KADA JE ČESTO MOKRENJE ZNAK ZA UZBUNU? Ustajete li više od dvaput noću da bi išli na zahod, možda imate ozbiljan problem, potražite savjet liječnika

 Profimedia, Alamy
 

Poriv za mokrenjem zna biti vrlo neugodan, pogotovo kada zahod nije u blizini ili kada je nagon frekventan. Kada je često mokrenje medicinski problem?

Ako mokrite znatno više od šest puta danju ili više od dvaput noću, potražite pomoć urologa.

"Mogući su razni uzroci", kaže Thorsten Schlomm, šef urologije sveučilišne bolnice Charite u Berlinu.

Oni uključuju povećanu prostatu (kod odraslih muškaraca), dijabetes ili infekciju urinarnog trakta. Dobra vijest je da se "većina problema se vrlo lako riješi ako se primijeti dovoljno rano", kaže Schlomm.

Nagon za mokrenjem zapravo je podražaj boli, objašnjava Schlomm. Pražnjenje urina iz mokraćnog mjehura kroz kanal zvan mokraćovod složen je proces i stoga ne čudi zašto je maloj djeci potrebno dugo vremena kako bi njime ovladali.

Urin koji proizvode bebe nehotice istječe iz njihova tijela. Čim urin iz bubrega dođe u njihov mjehur, receptori na dnu mjehura oslobađaju 'kemijske glasnike' koji mu 'govore' da to izbaci van.

Djeca kasnije nauče koristiti živčane puteve koji prenose poruku do mozga kroz leđnu moždinu. Kada stigne podražaj boli, tada stvari postaju kompliciranije. Mjehur se mora stegnuti kako bi izbacio urin, dok se u isto vrijeme mišići zdjelice moraju opustiti kako bi to podržali.

Sve u svemu, dosta naporno za ljudsko tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2021 22:07