MEDICINSKO ČUDO

Kakav uspjeh! Doktori u Vinogradskoj djevojčici od hrskavice rebra napravili uške koje gotovo nisu postojale

Prvi put u Hrvatskoj na istom je pacijentu izvedena implantacija uređaja za rehabilitaciju sluha i rekonstrukcija uški

 Kbc Sestre Vingradske
Prvi put u Hrvatskoj na istom pacijentu je izvedena implantacija uređaja za rehabilitaciiu sluha i rekonstrukcija uški

Medicina danas čini čuda pa nerijetko "ispravlja" nesavršenosti prirode. Tako je tim stručnjaka Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice (Vinogradske bolnice) uspio trinaestogodišnjoj djevojčici iz Sjeverne Makedonije, u nekoliko zahvata tijekom tri godine, rekonstruirati uške koje gotovo i nisu postojale, ali i ugraditi BAHA uređaj za popravak sluha, koji se povezuje s kostima glave.

Stručni tim predvođen dr. Ivanom Rašićem i dr. Androm Košecom nekoliko je godina provodio liječenje djevojčice Simone pa joj je tako 2019. godine rekonstruirana lijeva uška, a 2020. napravljen zahvat na desnom uhu.

Riječ je o tzv. Nagata tehnici za koju je trebalo uzeti hrskavicu šestog, sedmog, osmog i devetog rebra djevojčice i rekonstruirati ušku koja je umetnuta ispod kože gdje se nalazila deformirana uška.

Djevojčica je rođena s obostranom mikrotijom, i to konhalnog tipa desno, blažeg oblika deformacije, gdje se uška nešto bolje formirala, ali i dalje nedovoljno da bi izgledala kao potpuno razvijena. Također, na lijevoj strani vidio se samo manji nabor kože i minimalno hrskavice, ali bez razvijenoga zvukovoda. Naime, djevojčica je imala obostrano nepotpuno razvijene zvukovode, a uredno razvijene pužnice. To je pogoršalo sluh i izazivalo teškoće u komunikaciji.

Nakon rekonstrukcije uški prije nekoliko dana krenula je druga faza liječenja i Simoni je implantiran uređaj za poboljšanje sluha. Liječnici su napravili mali rez iza uške, u vlasištu, kako bi se u kost implantirao titanski vijak na kojem je vezan magnet, a potom se koža navukla preko magneta. Preko kože se zatim magnetom pričvrstio procesor uređaja kao kod umjetne pužnice. Procesor šalje elektromagnetske signale, odnosno vibracije na titanski vijak, putem kojeg se zvuk širi na kost i potom na pužnicu koja omogućava da i mimo nepostojećeg zvukovoda Simona može čuti zvukove iz okoline, objašnjavaju liječnici. Radi se o BAHA uređaju (bone-anchored hearing device) kojim se izbjegava fizički i funkcionalni nedostatak vidljivog implantiranog dijela uređaja, a zadržava prednost jednostavne rehabilitacije sluha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 00:32