DOBRO JE ZNATI

KAKO AKTIVIRATI BADEME DA BUDU JOŠ ZDRAVIJI? Organizam i probava će vam biti zahvalni!

Bademi, ilustracija
 Nikola Vilić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Stiže vrijeme kolača, a među zastupljenim zdravim sastojcima istih jamačno će biti orašastog i suhog voća s naglaskom na orahe, lješnjake i bademe. Čak i oni kojima je bilo koji slatkiš "najbolji za izbjegavanje" mašit će se za ostatak rečenog repromaterijala na kuhinjskom stolu. Evo, međutim, savjeta kako jedan od njih učiniti još nutritivno kvalitetnijim, piše Slobodna Dalmacija.

Aktivirani badem, naime, izraz je za tretirani "bajam" koji možda i nije ludo ukusan, ali je kudikamo bogatiji vitaminima i mineralima. No, kako ga to "tretirati", jamačno se pitate.

Dakle, dovoljno je ostaviti bajame da odstoje 12 sati u lagano osoljenoj vodi jer to stimulira proces klijanja, neophodan za prvi korak do cilja. Sljedeći je, pak, sušenje badema na niskoj temperaturi između 12 i 24 sata, a kad se potpuno osuše možemo uživati u njihovoj blagodati.

Istinabog, prvi dojam može biti da je bajam pomalo pljesniv, ali utješno je to što smo s manjom količinom za svoj organizam učinili puno više, i on nam je zbog toga zahvalan; kao i probava.

Podsjetimo, sirovi bademi sadrže fitinsku kiselinu, koja usporava apsorpciju željeza i cinka, koji su ključni za uravnoteženost probave, a načelno pogoduje i živčanom sustavu, jetri, krvnim žilama...

Bademi su svakako snažni antioksidansi koji pročišćavaju tijelo i koji doprinose zdravlju cjelokupnog organizma. No, ako želimo uzeti najbolje od njih, uputno ih je "aktivirati", savjetuje portal firstforwomen.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:58