EPIDEMIJA

KAKO IZBJEĆI GRIPU KOJA OVE GODINE U HRVATSKOJ IZAZIVA NEOBIČNO MNOGO TEŠKIH KOMPLIKACIJA Evo kako možete osnažiti svoj imunosni sustav

 Ranko Šuvar / CROPIX
 

Gripa je stigla na velika vrata, bilježi se povećan broj oboljelih u svim krajevima Hrvatske, uglavnom se širi virus tipa A, koji je bio dominantan cirkulirajući virus gripe u Hrvatskoj i prethodne sezone te je sadržan u cjepivu.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) i na širem području Europe broj oboljelih od gripe je u porastu.

U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s tim da neke zemlje kao što su Portugal, Španjolska, Latvija i Rusija bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

Gripa se ove godine u Hrvatskoj pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji.

Do sada je laboratorijski potvrđeno više stotina oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je prije tjedan dana za Jutarnji kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.

Od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo je upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa... vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece. - Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda - kazao je prije tjedan dana Vladimir Draženović.

Gripa može biti opasna najviše zbog komplikacija koje izaziva na svim sustavima u tijelu, a može biti i smrtonosna.

Ipak, najčešće za desetak dana prolazi bez liječenja. Evo kako si sami možete pomoći.

1. Zdravo se hranite

Mediteranska prehrana bogata cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem, ribom, orašastim plodovima i maslinovim uljem povezuje se s najvećim mogućim blagodatima koje organizam može dobiti iz hrane. Slatko i prerađeno svakako smanjite.

2. Opskrbite se citrusima

Citrusno voće kao što su naranča, limun, limeta, grejp, mandarina... izvrstan je izvor vitamina C, A, vitamina B kompleksa (B1, B2, niacin, folna kiselina), kalija, brojnih antioksidansa te dijetalnih vlakana, zbog čega je ključna konzumacija agruma u prevenciji prehlade i gripe.

3. Boravite na svježem zraku

Svjež zrak povoljno djeluje na raspoloženje i imunitet. Vrijeme provedeno na svježem zraku djeluje kao prirodni ubojica bakterija i virusa, kojima u zimskim mjesecima obiluju zatvoreni prostori u kojima boravi više ljudi. Najmanje jedan sat dnevno treba biti na otvorenom - šetati, hodati, obavljati radove na otvorenom, družiti se s djecom, prijateljima, ljubimcima, baviti se sportskim i sličnim aktivnosti. I ako ste bolesni, nemojte izbjegavati izlazak na svjež zrak.

4. Pijte puno vode

Voda izgrađuje, regulira, prenosi, čisti i pomaže hraniti svaki dio tijela. Čista voda najbolja je za zadovoljavanje potreba organizma za tekućinom, a pijenje dovoljnih količina vode smanjuje dehidraciju stanica. Ako vam je mokraća tamna, a ne blijedožuta, to znači da ne pijete dovoljno vode te otežavate borbu organizma protiv prehlade i gripe.

5. Dovoljno spavajte

Redovit san ne samo da pomaže brzom oporavku od bolesti nego nas štiti da se ne razbolimo. Odrasli bi trebali spavati od sedam do devet sati kako bi bili odmorni i kako ne bi ugrozili zdravlje neispavanošću. Djeca bi trebala imati od devet do 11 sati sna.

6. Ne posežite za antibioticima

Jedna doza antibiotika može trajno promijeniti imunosni sustav pa ih treba uzimati samo ako za to postoji opravdana medicinska indikacija. Prehlada i gripa virusne su bolesti kod kojih antibiotici ne pomažu, osim ako ste razvili komplikaciju u vidu bakterijske infekcije.

7. Uzimajte probiotike

Probiotici pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, prvenstveno poboljšavajući imunosne funkcije, održavajući normalnu želučano-crijevnu funkciju te sprečavajući infekcije. Probiotici pomažu u uspostavi ravnoteže između tzv. dobrih i loših bakterija u našim crijevima, što, dokazano je, smanjuje učestalost respiratornih infekcija. Probiotika ima u domaćoj ukiseljenoj hrani, sirutki, jogurtu s probiotičkim kulturama, kefiru...

8. Smanjite stres

Kronični stres uzrokovan situacijama i događajima koji traju dulje vrijeme podiže razinu kortizola u tijelu i smanjuje razinu prostaglandina, hormona koji potiču rad imunosnog sustava šireći krvne žile i djelujući protuupalno. Stres smanjuje otpornost organizma na gripu i prehladu. Svaki dan nađite malo slobodnog vremena za sebe. Neka vježbe opuštanja postanu vaša navika. Deset minuta dubokog disanja može biti velika pomoć imunosnom sustavu.

9. Smanjite alkohol, kofein i pušenje

Alkohol oštećuje imunosni sustav i ometa sposobnost tijela da se obrani od infekcije. Stručnjaci kažu da jedno piće neće poremetiti imunosni sustav, ali tri ili više pića zasigurno hoće. Iako kofein ima mnogo dobrih svojstava pa se umjereno pijenje kave preporučuje, izvlači vodu i minerale iz organizma pa tijekom prehlade i gripe kavu radije zamijenite šalicom zelenog čaja. Ako ipak ne možete bez šalice kave, uvijek uz nju pijte i vodu kako biste nadoknadili tekućinu. Toksini iz cigareta direktno uništavaju imunitet. Istraživanjima je dokazano da su pušači zbog oslabljenog imuniteta skloniji prehladama i virozama i teže ih liječe, za razliku od nepušača čiji se organizam lakše bori s bakterija ma i virusima.

10. Ako ste ipak pokupili gripu, ostanite u krevetu i odmarajte se

Pijte dovoljno tekućine. Olakšajte si simptome poput vrućice, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima s paracetamolom (ne s acetilsalicilnom kiselinom).

Što još pomaže: Propolis, cimet, đumbir, kurkuma, islandski lišaj...

Čaj od đumbira, meda i limuna prva je stvar za kojom biste trebali posegnuti u sezoni prehlade i gripe. Učinkovit je u smanjenju neugodnih simptoma. Za ublažavanje suhog kašlja koristi se sirup od islandskog lišaja, kadulja će pomoći kod bolnog grla, a prohodnost dišnih putova može olakšati čaj s anisom, metvicom, timijanom. Čaj možete piti ili inhalirati se. Boljem snu, a time i bržem oporavku, pomoći će toplo mlijeko s kurkumom i medom. Unatoč nekim tvrdnjama da mlijeko potiče proizvodnju sluzi, stručnjaci napominju da ga ne treba izbjegavati. Ako ne konzumirate kravlje mlijeko, postoje zamjenski napitci kao što je bademovo mlijeko.

Ako imate temperaturu, boli vas glava i osjećate bol u mišićima, u ljekarnama potražite paracetamol, na tržištu je u različitim oblicima i dozama te prikladan za svaku dob. Važno je pripaziti na dozu.

Uvijek se savjetujte s ljekarnikom kako biste odabrali najprikladniji lijek s obzirom na simptome.

Kada biste trebali otići liječniku

Gripa se može zakomplicirati dodatnom bakterijskom infekcijom (koja se može liječiti antibioticima). Obavezno se javite svom liječniku ako se pojave sljedeći simptomi:

- temperatura viša od 40°C koja traje duže od tri dana

- izrazito bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima na vratu

- promjene svijesti

- kašalj s iskašljajem

- kratak dah

- stalno povraćanje

- neidentificirani osip

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:10