ZDRAVI SAVJET

KAKO IZBJEĆI NEZDRAVO GRICKANJE IZMEĐU OBROKA? Pojedite avokado uz ručak

Otkriveno je su da su sudionici kojima je dodano pola svježeg avokada u ručak imalo 40 posto manju želju za jedenjem u sljedeća tri sata i 28 posto manju želju tijekom narednih pet sati

Samo pola avokada uz ručak pojačat će osjećaj sitosti i smanjiti želju da jedete između obroka, tvrde stručnjaci. Namjera je bila utvrditi koliki učinak na osjećaj sitosti, razinu šećera u krvi, proizvodnju inzulina i želju za grickanjem između obroka ima svjež avokado u ručku u odnosu na standardni ručak bez ove namirnice. Istraživači su proučavali 26 zdrave, ali i pretile osobe. Otkrili su da su sudionici kojima je dodano pola svježeg avokada u ručak imalo 40 posto manju želju za jedenjem u sljedeća tri sata i 28 posto manju želju tijekom narednih pet sati .

Osim toga, izrazili su i povećan osjećaj zadovoljstva tijekom puna tri sata nakon obroka.

- Sitost je važan čimbenik u reguliranju tjelesne mase jer ljudi koji se osjećaju zadovoljni imaju manju želju za grickanjem između obroka – kazao je voditelj istraživanja, dr. Joan Sabat, nutricionist iz Loma Linda Sveučilištu u Kaliforniji.

Iako je dodavanjem avokada sudionicima povećan broj kalorija i unos ugljikohidrata, nije zabilježeno povećanje razine šećera u krvi u odnosu da su konzumirali ručak bez ove namirnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 21:30