UPUTE ZA 'PREŽIVLJAVANJE'

KAKO IZBJEĆI ZARAZU U JAVNIM ZAHODIMA? Svi se grozimo ovih mjesta, a liječnici upozoravaju: Vi ste krivi! Evo što raditi kako biste izbjegli bakterije

 Profimedia, Alamy

Dobro došli u javni wc, jezivo mjesto sa zašaranim zidovima, užasnim smradom i najgrubljim toaletnim papirom kojeg ste ikad koristili.

Pomisao na to koliko je ljudi prije vas sjelo na wc dasku i koliko ih je nakon nužde zaboravilo oprati ruke, izbezumljuje gotovo svakoga.

No stvarno je pitanje kojim smo podložni bolestima dok koristimo javne zahode.

Sigurno ste puno puta čuli kako u javnom wc-u možete zaraditi seksualno prenosivu bolest poput klamidije, gonoreje pa čak i sifilisa, no prije nego li počnete paničariti, vrijedi spomenuti da je to poprilično nemoguće, tvrdi liječnik dr. Preethi Daniel iz britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Naime, da bi se zarazili, bakterije bi trebale direktno doći s daske do vaših genitalija ili kroz otvorenu ranu na vašim bedrima. Što znači da je vjerojatnije da vas udari munja, nego da zaradite spolno prenosivu bolest u javnom wc-u.

Moguće je međutim da se na dasci nađu i bakterije poput escerichije coli ili salmonela, no morali biste otići van neopranih ruku ili biti izloženi značajnoj količini bakterija da biste se zarazili.

Dok god ne zaboravite oprati svoje ruke, vaš imunološki sustav bi vas trebao štititi od beštija koje vrebaju u zahodu.

Ipak, ako se nađete na krivom mjestu (javni wc) u krivo vrijeme (kada je wc daska baš zaražena bakterijama), vaše ponašanje može biti glavni krivac za mogućnost zaraze.

Naime, polučučeći položaj u kojem smo dok pokušavamo izbjeći dodirivanje wc školjke, kao i brzina kojom jurimo iz javnog wc-a, može biti uzrok urinarne infekcije upravo zato što niste do kraja ispraznili vaš mjehur.

Ako još uvijek niste sigurni o uporabi javnih zahoda, ovo su neke upute 'za preživljavanje':

1. Dobro operite ruke nakon što ste koristili wc

2. Nosite sa sobom antibakterijske maramice ili gel za dodatnu zaštitu

3. Pokrijte dasku toaletnim papirom ili ju obrišite antibakterijskim maramicama

I uzmite u obzir da je puno više bakterija na podu javnog wc-a, nego na sjedalu, stoga ograničite kontakt s podom (torbe objesite, ne spuštajte kraj sebe) i izaći ćete živi.

Ključ je u higijeni, a vaš imunitet će odraditi ostalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2021 05:05