ŽIVOTNA ENERGIJA

KAKO POBIJEDITI UMOR: BEZVOLJNI STE I SLOMLJENI? Nisu krivi samo manjak sna i obaveze

 Thinkstock

Tko se ne bi htio osjećati snažno i ispunjeno energijom, bez obzira na godine? To je moguće ako slušate signale tijela, uravnoteženo se hranite, redovito vježbate, dovoljno se odmarate i, naravno, optimistično gledate na svijet oko sebe. No, kradljivci energije prijete nam, čak i uz tako razumnu organizaciju života.

Apneja

Jedan od mogućih i vjerojatnih uzroka umora je premalo sna, što negativno utječe na koncentraciju i zdravlje. Odrasle osobe trebale bi spavati sedam do osam sati svaku noć. No, neke osobe možda spavaju dovoljno dugo, ali im apneja smanjuje kvalitetu sna. Apneja uzrokuje kratke stanke u disanju tijekom noći i svaki taj prekid vas budi, iako toga možda niste svjesni. Posljedica je neispavanost.

Rješenje: Ako imate višak kilograma, trebali biste smršavjeti, ako pušite prestanite i potražite pomoć u centru za liječenje poremećaja spavanja. Ondje će vam predložiti korištenje CPAP uređaja koji pomaže da dišni putovi noću budu otvoreni.

Alergije na hranu

Prikrivene alergije na hranu mogu izazvati pospanost. Ako se osjećaj umora pojačava nakon obroka, može biti da ste razvili netoleranciju na neku namirnicu - ne tako snažnu da bi izazvala osip, ali dovoljnu da izazove umor.

Rješenje: Pokušajte iz prehrane privremeno eliminirati jednu po jednu namirnicu kako biste vidjeli ima li poboljšanja. Također, možete otići na testiranje na alergije izazvane namirnicama.

Anemija

Anemija je jedan od vodećih uzroka umora kod žena. Menstrualno krvarenje može dovesti do manjka željeza, što stvara rizik od raznih poremećaja. Naime, crvene krvne stanice potrebne su za prijenos kisika u sve organe i tkiva u tijelu.

Rješenje: Kod anemije zbog manjka željeza poželjno je uzimati suplemente koji sadrže željezo i jesti namirnice koje obiluju njime: nemasno meso, jetru, školjke, grah.

Hipotireoza

Štitnjača je žlijezda koja kontrolira metabolizam, odnosno brzinu kojom tijelo pretvara hranu u energiju. Kad je njezina aktivnost smanjena, usporene su i metaboličke funkcije, što može izazvati osjećaj umora.

Rješenje: Potvrdi li se da analiza krvi imate prenisku razinu hormona štitnjače, sintetički hormoni pomoći će da se metabolizam ubrza.

Depresija

Depresija može pridonijeti pojavi brojnih fizičkih simptoma, od kojih su najčešći umor, glavobolja i gubitak apetita. Ako ste umorni i neraspoloženi dulje od nekoliko tjedana, potražite liječničku pomoć.

Rješenje: Liječi se psihoterapijom i/ili lijekovima.

Urinarne infekcije

Ako ste ikada imali infekciju mokraćnih putova, poznati su vam peckanje i poriv na mokrenje. No, simptomi nisu uvijek tako očiti, ponekad je umor jedini znak infekcije.

Rješenje: Mokraćne infekcije liječe se antibioticima, a umor će, zajedno s infekcijom, nestati nekoliko tjedana od početka terapije.

Sindrom kroničnog umora

Ako osjećaj umora traje više od šest mjeseci i tako je jak da ne možete raditi 0uobičajene aktivnosti, možda imate sindrom kroničnog umora. Simptomi su različiti, no neobjašnjiva iscrpljenost uvijek je prisutna.

Rješenje: Nema brzih rješenja. U određenoj mjeri pomaže promjena dnevnog rasporeda, usvajanje urednijih navika spavanja te tjelovježba prema mogućnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:11