ZNANSTVENO DOKAZANO

KAKO SKINUTI KILE BEZ RIGOROZNOG REŽIMA PREHRANE KOJI UVJETUJU DIJETE Ovo je metoda koje ćete se morati držati samo pet dana u mjesecu

 Profimedia, Wavebreak
Novu dijetu osmislio je i testirao poznati biolog Valter Longo. Tvrdi da liječi i dijabetes tipa 2, s čime se ne slažu domaći nutricionisti

Mnogi od nas nemaju dovoljno samodiscipline izdržati nekoliko mjeseci rigoroznog režima prehrane koji uvjetuju dijete. Zato počnemo varati. Poskrivećki jedemo čips jer je to ipak krumpir, a krumpir je povrće, a povrće je zdravo! Tako zapravo varamo sami sebe, a centimetri oko struka se ne smanjuju. Ipak, postoji rješenje i za nas - dijeta imitiranja posta, u kojoj je dopušteno varanje 25 od 30 dana u mjesecu, a uz skidanje viška kilograma trajno poboljšava zdravlje.

Nedovoljno kalorija

Dijeta kojom se imitira post ili Fasting Mimicking Diet drži se samo pet dana u mjesecu, a ostalih dana treba jesti kao i inače, bez posebnih ustezanja. Pet uzastopnih dana svakog mjeseca treba drastično smanjiti unos kalorija do dvije trećine. Prvi dan se unosi 1090 kalorija, odnosno 10 posto proteina, 56 posto masnoće i 34 posto ugljikohidrata, dok se ostala četiri dana unosi samo 725 kalorija, odnosno 9 posto proteina, 44 posto masnoće i 47 posto ugljikohidrata. Osmislio ju je Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških znanosti na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji, koji se već se više od 20 godina bavi učinkom posta na organizam.

Nutricionistica Darija Vranešić Bender upozorava da za osobu koja veći dio mjeseca jede neuravnoteženo ovakvo drastično smanjenje kalorija može biti opasno.

- Za osobe koje imaju pojačanu psihofizičku aktivnost unos od 750 kalorija dnevno može biti nedostatan, što može rezultirati slabošću, umorom i iscrpljenošću - dodaje Vranešić Bender, upućujući na nuspojave.

Dijetnog režima bi se trebalo pridržavati barem tri mjeseca, a u procesu se gubi oko tri kilograma. Postoje dokazi da drastično smanjivanje kalorija i posebna prehrana tijekom samo pet uzastopnih dana u mjesecu usporavaju znakove starenja i čine ljude manje podložnima bolestima poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa. Prema najnovijim istraživanjima, dijeta kojom se imitira post funkcionira i kao lijek za dijabetes tipa 2.

U eksperimentu objavljenom u časopisu Cell, Longo i njegov tim dokazali su da je petodnevna dijeta utjecala na regeneraciju tijela miševa s tipovima 1 i 2 dijabetesa, koje karakterizira problem reguliranja razine šećera u krvi zbog poteškoća u proizvodnji ili reagiranju na inzulin.

Dobra za dijabetičare

- Ciklusom posta pokazali smo da se stanice koje ne proizvode inzulin mogu regenerirati u stanice koje ga proizvode - rekao je Longo.

Nakon još nekoliko istraživanja, Longovljeva dijeta bi mogla pomoći i dijabetičarima u Hrvatskoj, kojih prema posljednjim podacima ima 260.092, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. No, nutricionistica Vranešić Bender ne slaže se s američkim znanstvenikom.

- Ovakva dijeta nije prikladna za dijabetičare, s obzirom na to da je esencija dijabetičke dijete strogo pridržavanje jelovnika koji se propisuje za svakog pacijenta pojedinačno, sukladno potrebama i terapiji, pa nije preporučljivo mijenjati unos propisane energije - smatra Vranešić Bender.

Kako bi potvrdio prijašnje nalaze, Longo je prije nekoliko dana objavio još jedan eksperiment. Nasumično je podijelio 100 zdravih odraslih osoba, od kojih je samo nekoliko imalo višak kilograma, u skupinu koja se pridržavala dijete imitiranja posta i u kontrolnu skupinu koja nije bila na posebnom režimu prehrane. Svi sudionici su prošli iste testove, a oni koji su se pridržavali dijete pokazali su poboljšanje metaboličkih markera povezanih sa starenjem i bolestima kao što su smanjenje razine šećera u krvi, kolesterola i krvnog tlaka.

Pražnjenje rezervi

- Povremenim pražnjenjem rezervi u tijelu možemo obnoviti stanice čineći ih jačim kako bi bolje podnosile bolesti - smatra Longo koji, kao i mnogi prije njega, vjeruje da post mnogostruko koristi tijelu jer pomaže pri mršavljenju, ali i hrani mozak te podiže imunološki sustav. Čini se da je post lijek za sve. Možda je upravo to razlog zašto su ga mnoge civilizacije prakticirale kroz povijest te zašto ga još zagovaraju brojne religije poput kršćanstva i islama.

Čak je i Hipokrat, “otac medicine”, vjerovao da je post odličan način za pročišćavanje organizma i odmaranje probavnog sustava.

Vranešević Bender objašnjava da post utječe na nekoliko važnih metaboličkih procesa.

Brze dijete

- Smanjuju se metabolički, hormonski, upalni rizični čimbenici za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a moguće i malignih bolesti. Ipak, na pitanje može li ograničenje unosa kalorija produljiti životni vijek, za sada se ne može odgovoriti - zaključuje.

Nova dijeta imitiranja posta ima sličan princip kao i popularna dijeta 5:2. Ovoj brzoj dijeti koja je postala popularna prije nekoliko godina nisu odoljele ni holivudske zvijezde poput Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow i Jennifer Lopez koje se zaklinju u učinkovitost posta. Princip dijete 5:2 jest da se pet dana u tjednu jede normalno, dok se dva dana u tjednu kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa, koji je za žene 500 kalorija dnevno, a za muškarce 600.

Getty Images
Jennifer Lopez je pobornica “clean eatinga”, živi jako zdravo, a često i posti, Jennifer Aniston se zaklinje u učinkovitost brze dijete po principu 5:2, Gwyneth Paltrow prakticira čišćenje organizma postom

Longovljev petodnevni meni, nazvan ProLon, s namirnicama za dijetu će za 225 funti, što je oko 1900 kuna, dostavljat će se Britankama pred kućna vrata, a Longo planira napisati i knjigu.

Što jesti tijekom petodnevnog smanjenog unosa kalorija

Prvi dan

1090 kalorija

Doručak: zeleni čaj ili kava, jedno tvrdo kuhano jaje i jedna šnita tosta od cjelovitog pšeničnog brašna s jednom čajnom žličicom maslaca od orašastih plodova

Ručak: voda ili čaj, zelena salata s pola avokada prelivena dresingom od maslinova ulja i limuna

Večera: veliki tanjur juhe od miješanog zelenog povrća s grahom i šnita kruha od cjelovitog pšeničnog brašna

Užina: 10 badema ili oraha, jabuka, pola šalice borovnica ili dvije kockice 70-postotne tamne čokolade.

Drugi do peti dan

725 kalorija

Doručak: zeleni čaj ili kava, jedna šnita tosta od cjelovitog pšeničnog brašna s pola avokada ili jednom čajnom žličicom maslaca od orašastih plodova

Ručak: voda ili čaj, dimljeni losos s povrćem ili konzervirana tuna s dijon senfom

Večera: velika zelena salata s četiri škampa, velika porcija povrtne juhe ili vegetarijanski čili.

Užina: 5 badema ili oraha, jabuka, pola šalice borovnica ili dvije kockice 70-postotne tamne čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:29