VELIKO ISTRAŽIVANJE

Kako smo se hranili u lockdownu: Odrekli smo se prženja, jeli više povrća, ali i domaćih kolača

 Sergio Monti/Alamy/Alamy/Profimedia
Ovo zanimljivo istraživanje u Hrvatskoj je provedeno u sklopu internacionalnog projekta COVIDiet
Ovo zanimljivo istraživanje u Hrvatskoj je provedeno u sklopu internacionalnog projekta COVIDiet

Iako zatvaranje i izolacija mogu ublažiti i kontrolirati brzinu širenja covida-19, oni također mogu dovesti do mentalnih tegoba, emocionalne neravnoteže, promjena u prehrambenom ponašanju, debljanja i većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti. Česti boravak, ali i rad od kuće, može rezultirati dosadom, što je povezano s većim unosom energije i debljanjem.

Unatoč tome, većina Hrvata u vrijeme mjera ograničenog kretanja lani od ožujka do svibnja zadržala je istu tjelesnu masu. Također, desilo se i nešto pozitivno – istraživanje kaže da smo više kuhali kod kuće.

Manje mesa, više ribe

Više od 50 posto ispitanika kuhalo je češće nego prije lockdowna, i to kod oba spola na području i kontinentalne i obalne Hrvatske, a za šest posto porasla je i usklađenost s mediteranski...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 04:50