NEISPAVANOST

KAKO SPAVAJU TINEJDŽERI I ZAŠTO TO NIJE DOBRO Studija u koju je bilo uključeno 2700 učenika u dobi od 13 i 16 godina pokazala zapanjujuće rezultate

 Profimedia, Alamy

Tinejdžeri s nestrpljenjem očekuju vikend kada mogu nešto dulje spavati, no izmjene u obrascima odlaska na spavanje i ustajanja uzrok su svojevrsnog jet laga kad se u ponedjeljak vrate na nastavu, pokazalo je švedsko istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Orebro su ustanovili da tinejdžeri koji promijene navike u spavanju tijekom vikenda češće u ponedjeljak izostaju s nastave ili se na satovima osjećaju umorno, nervozno i razdražljivo.

Studija u koju je bilo uključeno oko 2700 učenika u dobi između 13 i 16 godina pokazala je da su tinejdžerima potrebna tri do četiri dana da se "oporave" i vrate u redoviti obrazac spavanja, a dotad je radni tjedan već pri kraju.

"Posljedica su najčešće umor i razdražljivost tijekom nastave. Studije su pokazale da neispavanost utječe na učenje", kaže Serena Bauducco, voditeljica istraživanja koje je otkrilo i povezanost neispavanosti i upotrebe pametnog telefona ili kompjutora u krevetu prije spavanja.

Pokazalo se da svaki peti učenik u školu dolazi neispavan, no većina ih se tijekom vikenda uspije odmoriti i naspavati.

Švedski znanstvenici podsjećaju da je važna rutina odlaska na počinak u isto vrijeme.

Ona tinejdžerima jamči kvalitetan san i odmor, kaže Bauducco, dodajući da u krevet treba ići bez smartphonea i izbjegavati pisanje poruka nakon 10 sati navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2022 16:47