(NE)SRETAN OBROK

Kalifornija zabranjuje igračke uz hranu zbog debele djece

 pitch.com

McDonald's ovi 'Happy Mealovi' i ostale proizvodi brze prehrane koji dolaze s igračkama postali su zabranjeni u Kaliforniji u pokušaju odvikavanja djece od jedenja nezdrave visokokalorične hrane.

Mjere, prve takve vrste u Sjedinjenim Američkim Državama, trenutno se provode u okrugu Santa Clara, produčju s 1,7 milijuna stanovnika. Jedna četvrtina djece koja tamo žive ima prekomjernu kilažu ili su pretila, a dužnosnici ističu kako se napokon počinju broditi s 'epidemijom debljine'.

Napominju i kako restorani brze prehrane vrlo često koriste igračke ne bi li privukli djecu na kupovinu nezdrave visokokalorične hrane natrpane soli.

- Uvedene mjere razbijaju povezanost između nezdrave hrane i nagrade koju dijete dobiva kupovinom takve usluge - objasnio je Ken Yeager, okružni vijećnik koji je podržao uvođenje zabrane.

Uz to, ugostiteljskim objektima zabranit će se dijeljenje igračaka uz prodaju hrane koja ne zadovoljava osnovne nutricionističke standarde - maksimalno 485 kalorija po obroku.

- Ovime se samo zamjenjuje odluka roditelja za odluku suda, no ne rješava se pravi problem - rekao je Harlan Levy, McDonald'sov glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33