‘NE ODUSTAJEM‘

Kampanja podrške ženama s metastatskim rakom dojke: ‘Danas se s njim, uz dobru terapiju, ipak može dugo živjeti‘

Predstavljanje kampanje
Prošle je godine ukupno oboljelo 2894 žena oboljelo od raka dojke, od kojih je oko 30 posto s metastaskim stadijem bolesti.

Svake godine u Hrvatskoj skoro tisuću žena oboli od metastaskog raka dojke. Prošle je godine, prema procijenjenim podacima, ukupno oboljelo 2894 žena, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastaskim stadijem bolesti. Kampanja „Ne odustajem” posvećena je ženama s metastatskim rakom dojke hormonski ovisnog, HER2 negativnog podtipa, koji je i najčešća vrsta raka dojke. Ima za cilj osnažiti žene i pružiti im podršku. Dosadašnje su se kampanje uglavnom bavile prevencijom i ranim otkrivanjem, a sada je fokus na ženama kojima su se pojavile metastaze jer se želi dati do znanja da zahvaljući novim suvremenim terapijama mogu dugo i kvalitetno živjeti.

Trenutak kada žena dobije dijagnozu metastatskog raka dojke jedan je od najstrašnijih u njenom životu, kada se sve mijenja. Ona tada želi postaviti tisuću pitanja svome liječniku, ali ne postavlja nijedno, jer je u šoku. Kampanja „Ne odustajem“ inicijativa je koja ima za cilj upravo osnaživanje žena na postavljanje ključnih pitanja liječnicima i traženje stručnih odgovora. Ali, i na poticanje pružanja prave podrške oboljelima, kako od strane obitelji tako i šire okoline. Inicijativa je usmjerena prvenstveno na žene s metastatskim rakom dojke hormonski ovisnim negativnim na HER2, kao najčešćim tipom tumora dojke. Oko 75 posto žena od ukupno oboljelih od raka dojke ima taj tip tumora, a od toga gotovo svaka treća ima metastatski stadij bolesti.

Upravo njima posvećena je kampanja „Ne odustajem“ koja je predstavljena na online panelu na kojem su sudjelovali vodeći stručnjaci iz područja internističke onkologije, predstavnici udruga i pacijentice.

image
Ljiljana Pranjić

Uvodna predavanja na temu izazova liječenja i kvalitete života žena s metastatskim rakom dojke održali su doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, prim. dr. med., pročelnica Poliklinike Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, i doc. dr. sc. Robert Šeparović, prim. dr. med., pročelnik Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Kako su istaknuli, u posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima, upravo u području podizanja opće razine osviještenosti i bolje edukacije svih sudionika u društvu.

„Metastatski rak dojke, odnosno proširenu bolest, nije moguće izliječiti. Ipak, pacijentice danas mogu dugo živjeti, uz održavanje dobre kvalitete života, zahvaljujući novim i modernim terapijama. Osim lokalnog liječenja, poput kirurškog zahvata i zračenja, postoji i sustavno liječenje koje podrazumijeva primjenu lijekova. Ono uključuje kemoterapiju, antihormonsku terapiju, uvriježenu kao hormonsku ili endokrinu, a odnedavno i kombinaciju antihormonske terapije i nove skupine lijekova koji se nazivaju CDK4/6 inhibitori, a koji djeluju ciljano na malignu stanicu“, istaknula je doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, prim. dr. med., pročelnica Poliklinike Klinike za onkologiju, KBC Zagreb.

image
Milena Obst

Ciljana kombinirana terapija predstavlja suvremenu terapijsku opciju koja produljuje vrijeme bez napredovanja bolesti. Time se odgađa primjena kemoterapije, a bolesnicama osigurava bolja kvaliteta života, bez nuspojava kakve nosi kemoterapija koja sustavno djeluje na organizam, izazivajući mučnine, opadanje kose i slično, što osobito pogađa žene.

„Liječenje proširenog raka dojke je složen proces i u njemu koristimo sva raspoloživa sredstva kako bi oboljeloj osobi osigurali što duži i kvalitetniji život. Mi liječnici težimo pružiti liječenje koje daje najbolje rezultate, uz održivu kvalitetu života koja je izuzetno važna. Kod uznapredovalog raka dojke primarno je odgoditi vrijeme do progresije bolesti, zatim maksimalna kontrola simptoma te produženje kvalitetnog života pacijentica. Posljednjih smo godina napravili dodatne pomake u boljim ishodima liječenja. Ali samo podizanjem opće razine osviještenosti i edukacijom svih sudionika u liječenju možemo i moramo pomoći oboljeloj osobi da nastavi živjeti uobičajenim životom uz zadržanu kvalitetu života,“ rekao je doc. dr. sc. Robert Šeparović, prim. dr. med., pročelnik Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC Sestre milosrdnice.

Inače, kampanja „Ne odustajem“, jedna je od rijetkih posvećenih metastatskom raku dojke. Dosadašnje su uglavnom bile usmjerene na rano otkrivanje i preveneciju, što je naravno izuzetno važno, ali u fokusu nisu bile žene sa uznapredovalim stadijem bolesti.

image
Tatjana Markac

„Pokretali smo razne kampanje, ali na ovu smo osobito ponosni. Naš cilj je educirati i informirati pacijentice o njihovom tipu karcinoma i o terapijskim opcijama koje im stoje na raspolaganju, te ih ohrabriti da razgovaraju sa svojim liječnicima o izboru terapije. Namjera je podići svjesnost o tome da žene s metastatskim rakom dojke uz suvremene metode liječenja mogu imati kvalitetan život“, izjavila je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge „Nismo same“, koja je uz udruge SVE za NJU, Oncoput i EUROPA DONNA nositelj ove incijative.

Važan zadatak kampanje je pomoći članovima obitelji, ali općenito i društvu u cjelini, da nauče biti najboljom podrškom ženi s metastatskim rakom dojke tijekom njene borbe s bolešću. U tom smislu, ali i u posebnoj ulozi podrške jednoj od pacijentica, inicijativi se pridružio i Bruno Šimleša, pisac i sociolog te dobitnik VAM godišnje nagrade Udruge SVE za NJU.

„Važnost prave podrške je neopisivo važna za pacijente. Mi koji smo u sustavu podrške brinemo se za njihovo srce kako bi bilo maksimalno zaštićeno, jer onda i tijelo dobije snagu za pobjedu. Zato im je potrebna ljubav i podrška, jer ljubav liječi,“ objasnio je Šimleša, i naglasio da podrška nije jedna rečenica, ni jedna gesta niti jedan jedan dan, nego kontinuirani proces u kojem svi zajedno učimo. I zato, nastavio je, pozivam sve da u ovoj kampanji zajedno učimo kako njima biti najbolja podrška.

Na panelu su putem video linka predstavljena i svjedočanstava žena koje vode bitku s ovom bolešću, a prisustvovale su i Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge SVE za NJU, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., predsjednica Hrvatskog foruma protiv raka dojke EUROPA DONNA i Andreja Jurić, bacc. med. techn., glavna sestra Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore, KBC Sestre milosrdnice.

Osim u ulozi moderatora, dr. sc. Ana Tečić Vuger, dr. med., sa Odjela za liječenje rak dojke Zavoda za internističku onkologiju, Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, održala je i predavanje na temu „Metastatski rak dojke - liječenje i nuspojave“. Predavanje se može poslušati na službenoj stranici kampanje.

„Onkološka terapija ima svoje neželjene učinke. Popratne pojave antihormonske i ciljane kombinirane terapije koja uključuje i CDK4/6 inhibitore prihvatljivije su od nuspojava koje uzrokuje kemoterapija. Odnosno, nuspojave kemoterapije uobičajeno su jače izražene i bolesnice ih jače osjećaju. Zbog toga je ključno, uz postizanje učinka liječenja i očuvanje kvalitete života, dobro upravljati nuspojavama“, istaknula je dr. sc. Ana Tečić Vuger.

Kampanja „Ne odustajem“ zamišljena je kao trajna platforma osnaživanja žena s metastatskim rakom dojke, koje nikada neće odustati. Njihove priče, ali i stručna predavanja liječnika, te savjeti kako se nositi sa dijagnozom, nuspojavama liječenja, kao i savjeti kako biti podrška nalaze se na službenoj stranici gdje se nalazi i snimka panela www.neodustajem.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:43