Za pacijente s dijabetesom jedan veliki obrok dnevno bolji je od nekoliko manjih, kaže nova studija sa sveučilišta Linkoping u Švedskoj. Iznenađujući rezultati studije, objavljeni su u stručnom online časopisu PLOS ONE.
Znanstvenici su usporedili razine šećera u krvi, masnoća i različitih hormona kod pacijenata s dijabetesom tip 2 koji su jeli tri različita jelovnika - niskomasnim, onim s malo ugljikohidrata ili mediteranskim.
Sva tri načina prehrane su nasumce testirana na 21 ispitaniku. Šest puta dnevno, znanstvenici su im uzimali i kontrolirali uzorke krvi.
U prehrani s malo masnoća, 55 posto dnevnog unosa energije bilo je iz ugljikohidrata. U onoj s malo ugljihohidrata, 20 posto bilo je iz ugljikohidrata, a 50 posto iz masnoća.
Mediteranski jelovnik sastojao se od jedne...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....