Dolaskom hladnijih dana jedna namirnica polako ulazi u naše kuhinje. Riječ je o kiselom kupusu, namirnici koja po sadržaju vitamina C nadmašuje i agrume te sadrži fantastičnu kombinaciju prehrambenih vlakana, tako da održava zdravu peristaltiku crijeva. Međutim, kupus je najvažniji po sadržaju vitamina U. Pod tim pojmom podrazumijevamo molekulu S-metilmetionin koja nastaje iz aminokiseline metionina. U biokemiji i znanosti o prehrani ta se molekula još ne smatra pravim vitaminom. Vitamin U je pronađen u sirovom kupusu, točnije u njegovu soku, te u kiselom kupusu i smatra se da je upravo taj vitamin odgovoran za ljekovito djelovanje kupusa u cijeljenju rana, čireva sluznica želuca i duodenuma te da pomaže u prevenciji i tretmanu upala debelog crijeva. Znanstvenici ističu da kiseli kupus ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....