Znanstvenici Sveučilišta u Warwicku tvrde da postoje namirnice od kojih ćemo brže biti siti i izloženi rjeđim napadima gladi. Ključne su u tome moždane stanice nazvane taniciti, koje, pokazalo se, kontroliraju apetit. Naime, aminokiseline iz nekih namirnica mogu ih aktivirati brže, odnosno brže se osjeća sitost.
Arginin i lizin
Visoka razina tih stimulirajućih aminokiselina nalazi se, primjerice, u piletini, puretini, junećim odrescima... Ta vrsta hrane, kažu znanstvenici, najbrže šalje signal mozgu da smo dovoljno jeli. I ne samo meso nego i riba poput skuše, tune ili slanih srdela ima isti učinak kao i voće poput šljive, marelice ili smokve. Pokazalo se da je riječ o aminokiselinama argininu i lizinu, koji mogu aktivirati te novootkrivene moždane stanice koje zapravo kontroli...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....