KORONAHIGIJENA

KLJUČNA PITANJA O DEZINFICIJENSIMA Zašto je baš najučinkovitiji miks sa 70 posto alkohola, je li aloe vera prevara, što je biocid i kako spasiti kožu

 Shutterstock
 

Prilikom kupnje dezinficijensa najvažnije je za početak pogledati koji je u njemu postotak alkohola, kaže nam farmaceutska tehničarka i formulatorica Mirela Ilenić koja nam je pomogla odgovoriti na najvažnija i najčešća pitanja oko dezinfekcijskih gelova i sličnih proizvoda.

Koje je sredstvo najbolje za borbu protiv koronavirusa?

Ako se baziramo na odabir proizvoda kojem je cilj antiseptičko djelovanje zbog virusa Covid-19, onda je optimalno uzeti onaj dezinficijens koji sadrži 70 posto alkohola. I pripravci s manjim udjelom alkohola su i dalje dezinficijensi, no preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se koriste upravo oni koji ga imaju oko 70 posto, čemu je prilagođen i naš Zakon o biocidnim pripravcima. Isto je i s onim proizvodima koji imaju veći udio alkohola. I oni ubijaju mikroorganizme, ali, s druge strane, onda previše isušuju i oštećuju kožu.

Zašto postoji toliko različitih naziva za sredstva za ruke i što je biocid?

Ne trebate se zbuniti ako je jedan proizvod označen kao “antiseptik”, a drugi kao “dezinficijens”. Laički gledano, oni imaju jednako djelovanje i isti cilj, uništavanje mikroorganizama. Zbog toga pripadaju skupini biocida, u kojoj su osim ovih higijenskih sredstava čak i herbicidi i pesticidi, jer u konačnici i oni uništavaju kukce ili neke manje organizme. Neki su biocidi namijenjeni površinama, neki zraku, pa imate i čak posebne proizvode kojima se, recimo, premazuju brodovi kako na njima ne bi bilo algi. Kada govorimo o proizvodima za kožu, u njima ćemo za dezinfekciju najčešće naći alkohol, etanol, derivate klora ili natrij hipoklorid.

Zašto je bolje imati svoj dezinficijens nego koristiti one u dućanu ili kafiću?

Osobno sam se prije koji dan našla u jednom trgovačkom centru, koji je bio gotovo prazan. Nisam bila dugo, možda 15 minuta, a u svakoj od tri trgovine sam prije ulaska dezinficirala ruke. Bilo bi odlično kada bi svaka trgovina imala dezinficijens na istoj bazi. Ovako je u jednoj bio gel, u drugoj čisti alkohol, a u trećoj klorheksidin. U iznimno kratkom periodu sam na kožu stavila toliko tvari. Jedan od njih, onaj u gelu, mi se nije činio adekvatan. Ostavio mi je kožu ljepljivom, a u takvom slučaju se i sve što dirate lakše primi na vašu kožu. Kada sam konačno došla do vode i sapuna, pri ispiranju sam vidjela koliko su mi ruke mehanički zapravo bile zaista prljave.

Farmaceutska tehničarka i formulatorica Mirela Ilenić

A sapun i voda? Pomažu li nam?

Ne možemo cijeli dan samo koristiti dezinficijense bez pranja ruku. Evo, za primjer, na vratima nekih trgovina vas dočekaju djelatnici koji vam pošpricaju ruke. Nekada vam ne doziraju količinu koja je dovoljna za cijelu površinu, pogotovo ako nosite prsten, imate gelirane nokte, ili jednostavno ne uspijete sredstvo razmazati i na područje između ruku. Takvim smo ponašanjem zadovoljili formu, ali nismo sigurni da smo doista zaštitili svoje zdravlje.

Koliko treba proći da mi ruke budu dezinficirane?

Kada stavimo dezinficijens na ruke u slučajevima kada se radi o sredstvu s oko 70 posto alkohola, dovoljno je već pet do deset sekundi da ruke budu čiste. Alkohol brzo isparava, zbog čega je bitno brzo ga rasporediti po površini. Upravo u tome je najveća razlika između različitih oblika dezinficijensa. Gel ćete lakše rasporediti jer ima polimere, pa se pod utjecajem soli od znojenja koje je prirodno na našoj koži on pretvara u tekućinu. Forma gela nam daje malo više na vremenu, dok je tekućina nekad malo nespretna jer će dio iscuriti, kapati, pa je veća bojazan da količinom nećete pokriti cijelu površinu.

Kako će mi sve ovo pojačano dezinficiranje utjecati na kožu?

Jasno je da pojačano korištenje antiseptika ostavlja utjecaj na kožu. Koža to definitivno osjeti, ali ne bih sugerirala previše krema i losiona preko dana ako ste u gomili ljudi, na poslu, u trgovinama i slično. No, navečer svakako treba zaštititi kožu i to debelim slojem kreme koja u sebi ima ureu, provitamin B5, pa čak i hijaluronsku kiselinu. Ako dođe do pojave ranica, na deblji sloj kreme poželjno je staviti i rukavicu.

Pomažu li dezinficijensi iz kućne radinosti?

Kada je riječ o dezinficijensima iz kućne radinosti, Ilenić preporučuje izbjegavanje kompliciranja i jednostavno korištenje 70-postotnog alkohola iz ljekarne. Ili to, ili razrijediti 96-postotni alkohol, no to je opet kompleksniji proces.

Koliko je učinkovita aloe vera?

Takvim dodacima poput eteričnih ulja i aloa vere osobno ne bih dala neku veću vrijednost u ovakvoj upotrebi. Većina proizvođača dodaje, recimo, aloe veru u dezinficijense jer je u našoj kulturi ukorijenjeno mišljenje da ona smiruje kožu i slično, no to je više skupljanje marketinških bodova nego realnost.

UPUTE ZA ODRŽAVANJE HIGIJENE I PREVENCIJU VIRUSA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

- ruke prati često, temeljito, sapunom i vodom minimalno 20 sekundi

- ako sapun i voda nisu dostupni, koristiti dezinficijens s minimalnim udjelom alkohola od 60 posto

- održavati minimalni razmak od jednog metra između ljudi

- izbjegavati rukovanja

- nositi kirurške maske je preporuka, a u slučaju kontakta s oboljelim i nužnost

- prije stavljanja maske oprati ruke

- izbjegavati dodirivanje maske prilikom nošenja

- perive maske prati na minimalno 60 stupnjeva

- u kontaktu sa životinjama treba se pridržavati osnovnih higijenskih mjera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:44