POREMEĆAJ PLODNOSTI

KOLIKE SU ŠANSE DA SPERMIĆ STIGNE DO CILJA? Čak im i paste za zube otežavaju posao. Evo što još

Tvari koje koristimo svaki dan, kao što su krema za sunčanje, pasta za zube i plastika sumnja se da utječu na plodnost muškaraca. Sve prisutne i hormonalno aktivne kemikalije mogu oštetiti ljudsku spermu i na taj način da mogu dovesti do poremećaja plodnosti.

Njemačko - danska studija navodi kako deseci stvari, uključujući kremu za sunčanje, paste za zube ili plastika imaju utjecaj na spermu. Istraživači iz Timo Strünker Center of Advanced European Studies and Research (CAESAR) iz Bonna objašnjavaju kako razne kemikalije akumuliraju te uništavaju spermu.

Hormonalno aktivne tvari nalaze se u hrani, plastici, kozmetici, tekstilu, proizvodima za kuću te igračkama, Europska unija stoga želi testirati nove granice za hormonalno aktivne tvari.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Uz pomoć novih metoda znanstvenici su testirali učinke 96 tvari na utjecaj spermija, od njih 96 njih 33 „ometaju“ razinu kalcija u zametnim stanicama, a to su tvari kao što je krema za sunčanje (4-MPC), plastika 8DnBP) te u kozmetici (triclosan). Utjecaj kalcija na stanice važan je faktor za ponašanje sperme pri tzv. plivanju.

Postoje i one kemikalije sa sličnim učincima ženskih hormona koje će na kraju rezultirati time da su spermiji manje osjetljivi na ženske stanice. To može utjecati na plovidbu do jajne stanice te sprječavanje prodiranja u nju.

Posebno je opasno, naglašavaju istraživači, kako mala koncentracija štetnih tvari može akumulirati i učiniti velike štete po ljudsko zdravlje.

Znanstvenici svoje istraživanje provode kako bi se zabranila proizvodnja tzv. koktela tvari koje direktno utječu na ljudsko zdravlje. Sigurnost i šteta koju proizvode je velika. Mnoge deklaracije na proizvodima navode kako je testiranje na ljudski organizam provedeno, no zapravo to nije tako, niti su istraživanja provedena kvalitetno, a često i same tvari koje se unutra nalaze nisu kvalitetne s jednim jedinim ciljem uštedom.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:52