VELIKI RIZIK

KONTRACEPCIJSKI IMPLANTATI DVIJE ŽENE GOTOVO KOŠTALI ŽIVOTA Morale su proći cijeli niz operacija da bi ih liječnici uklonili

 Ilustracija / Profimedia, BSIP

Dvije mlade Francuskinje koje su ugradile kontracepcijski implantat ispod kože doživjele su teške komplikacije jer im je implantat migrirao u pluća, upozorilo je u četvrtak francusko Udruženje žrtava plućne embolije i moždanog udara povezanog s hormonalnom kontracepcijom (AVEP).

Udruženje navodi da su ih dvije žene kontaktirale 2017., odnosno 2019., kako bi ih obavijestile o tome što im se dogodilo - implantat im je migrirao preko krvnih žila u plućne arterije izloživši ih velikom riziku.

- Obje su se podvrgnule većem broju složenih kirurških zahvata kako bi im se izvadili implantati iz žila i jedva su izbjegle uklanjanje dijela pluća - navodi se u priopćenju.

Kontracepcijski implantati su štapići s hormonima koji se ugrađuju pod kožu, obično s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke.

- Francuska agencija za lijekove (ANSM) do sad je obaviještena o 30 slučajeva migracija implantata Nexplanona u plućnu arteriju - priopćila je ta agencija, a prvi slučajevi zabilježeni su 2016.

Implantat koji proizvodi Merck svake godine ugradi oko 200.000 žena.

British Medical Journal objavio je u srpnju sličan slučaj koji se dogodio 31-godišnjoj Portugalki, koja je implantat ugradila 2017.

Riječ je bila o Merckovu Implanonu NXT.

Takvi slučajevi jako su rijetki, a glavni čimbenici rizika su preduboko usađivanje implantata i intenzivne fizičke vježbe nakon zahvata, ističu autori članka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 23:01