VAŽNE UPUTE

KORISTITE KREMU S VISOKIM ZAŠTITNIM FAKTOROM, A IPAK IZGORITE NA SUNCU? Ugledni znanstvenici otkrili u čemu je problem, nije u kremi...

 Profimedia, Cultura RF

Zaštita koju dobijete od kreme za sunčanje upola je manja od one koju očekujete, no problem nije u vrsti losiona koji kupujete nego u načinu nanošenja na kožu, tvrde znanstvenici s Kraljevskog koledža u Londonu, piše BBC.

Teoretski bi bilo dovoljno aplicirati kremu za sunčanje s faktorom 15, no samo ako bi se nanosila na tijelo na pravilan način.

U stvarnosti, ljudima treba faktor 30 ili 50 kako bi bili sigurni da će dobiti adekvatnu zaštitu od sunca, tvrde autori studije.

Prema preporuci znanstvenika, losioni za sunčanje moraju se nanositi u dovoljno gustom sloju na kožu, što mnogi ne čine.

Zaštitni faktor se određuje na temelju pretpostavke da se 2 mg grumena kreme nanose na jedan kvadratni centimetar kože. To znači da biste morali na tijelo nanositi šest punih čajnih žlica (36 g) kako biste dobili adekvatnu zaštitu za svoje tijelo.

Više od polovice čajne žlice za svaku ruku, za lice, vrat i uši. Treba nam više od jedne čajne žličice za svaku nogu, za prsa i abdomen te leđa.

Bočna strana vrata i uši se često preskaču, tako da se i o tim područjima treba pobrinuti i pažljivo nanijeti losion.

Britansko udruženje dermatologa savjetuje da se krema za sunčanje nanosi između 15 i 30 minuta prije izlaska na sunce kako bi se osušila. Kratko prije nego što izlazite na sunce ponovno aplicirajte kremu, u slučaju da ste neki dio tijela zaboravili ili ako niste nanijeli dovoljno kreme.

Potrebno je mazati kožu svaka dva sata, a ako ste vani najbolje odmah nakon plivanja.

Neki su losioni vodootporni, što znači da je koža u određenoj mjeri zaštićena od sunca i nakon plivanja.

Dermatolozi pak upozoravaju da se 85 posto proizvoda može ukloniti s kože trljanjem tijela ručnikom.

Važno je napomenuti još jednu stvar: refleksija sunčevih zraka može značajno pojačati zračenje, snijeg do 85%, pijesak do 17 posto i voda do 5 posto.

Ukoliko ipak izgorite na suncu, važno je držati se sljedećih uputa.

Čim prije se sklonite sa sunca, a zatim ohladite kožu hladnom vodom, namočenom spužvom ili hladnim ručnikom. Nanesite na kožu losion na bazi aloa vere kako biste smirili i hidratizirali kožu. Pijte dovoljno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Sve dok vaša koža potpuno ne zacijeli ne smijete se izlagati suncu bez pokrivala za tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:08