OPASNI MELANOM

KREME ZA SUNČANJE NE ŠTITE DOVOLJNO OD RAKA KOŽE Liječnici: 'Držite se hlada!'

Melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože. Stručnjaci navode kako će ove godine novih slučajeva melanoma biti otprilike 76.100. Izlaganje ultraljubičastom svjetlu, onome i od sunca i od solarija, pospješuje se stvaranje melanoma. Zaštita od sunca je najbolja prevencija. Novo provedeno istraživanje navodi stručnjake na razmišljanje kako krema za sunčanje nije dovoljna zaštita u borbi protiv melanoma.

U istraživanju analiziran je utjecaj UV zraka na miševe starosti 2 mjeseca s mutacijom na B-raf gena, za koje je poznato da povećavaju rizik od melanoma. Istraživači su otkrili kako na nezaštićenoj koži, UV zrake štete izravno na DNK pigment stanica u koži, što ima izravan utjecaj na povećanje rizika od melanoma.

Nakon stavljanja zaštite na kožu miša, istraživači su ustvrdili kako je koža miševa bila značajno zaštićena te je smanjena razina oštećenja DNA uzrokovanih UV zračenjem. No, istraživači nisu uspjeli otkriti da krema za sunčanje u potpunosti štiti od UV zračenja, te se unatoč zaštiti može očekivati oštećenje te mogućnost nastanka melanoma.

Autor studije dr. Richard Marais navodi kako UV zrake su izrazito opasne i kako zaštita s kremama za sunčanje ima svoju ulogu, no ne štiti nas dovoljno. Veoma je bitno paziti svoju kožu na putovanju, kada odlazimo po suncu na posao, najbitnije je da se koža ne „spali“. Opekline od sunca su jasan znak da je DNK u stanicama kože oštećen i tijekom vremena može dovesti do raka kože.

Zaštitu od sunca najbolje je potražiti u hladu te noseći zaštitnu odjeću kao što je šešir širokog oboda, sunčane naočale te majica.

Istraživači napominju da opekline od sunca koje doživimo prije 20-te godine života mogu povećati rizik od melanoma za 80%.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:42