NOVO ISTRAŽIVANJE

Kronične upale mogu povećati rizik za rak prostate

Kronične upale, koje su zapravo, prirodan odgovor tijela na prisutnost stranih tvari u njemu, mogu povećati rizik za razvoj raka prostate, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u posljednjem broju stručne publikacije Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Upala je prirodan i zdrav odgovor našeg obrambenog sustava, koji pomaže u borbi protiv infekcija i uništavanju stranih agensa. No, produžena upala koja se javlja kad u tijelu nisu prisutne infektivne tvari može biti štetna za zdravlje.

U istraživanju provedenom na John Hopkins University Bloomberg School of Public Health znanstvenici su analizirali vezu između kroničnih upala i rizika za razvoj raka prostate u skupini od 400 muškaraca. Oni su analizirali rezultate biopsija ispitanika i razine PSA (prostata specificni antigen) koji je važan pokazatelj prisustva raka prostate. Osim toga, znanstvenici su mjerili razinu upale kod ispitanika, baziranu na prevalenciji imunoloških stanica u uzorcima njihovih tkiva.

Od muškaraca s rakom prostate, njih 86,2 posto imalo je znakove visoke razine upale u usporedbi sa samo 78,3 posto muškaraca koji nisu imali rak prostate. Drugim riječima, muškarci koji imaju visoku razinu upale imaju 1,7 puta veći rizik za razvoj raka prostate. - Budući da upala povisuje razinu PSA, muškarci s kroničnom upalom imaju veći rizik da imaju povišen PSA, a s povišenom razinom PSA veći su izgledi da budu podvrgnuti biopsiji – kaže voditeljica istraživanja prof. Elizabeth Platz dodajući da veći broj biopsija kod muškaraca s kroničnim upalama znači i veće šanse da se rak prostate otkrije na vrijeme, što je izuzetno važno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:48