OMJER VISINE I STRUKA

KRUŠKA ILI JABUKA Nova formula za izračun zdravstvenih rizika: Oblik tijela određuje koliko ćemo živjeti!

Ima li vaše tijelo u tridesetima oblik kruške, imat ćete dulji život barem desetak godina, moglo se čuti na Europskom kongresu o debljini održanom u Liverpoolu. Znanstvenici, s druge strane, tvrde da oblik jabuke donosi niz zdravstvenih problema, a neki od njih mogu biti smrtonosni. Primjerice, oni s tzv. pivskim trbuhom mogli bi živjeti i 17 godina kraće od onih koji su u tridesetima imali ravan trbuh.

Naime, analiza koju je provela bivša britanska zdravstvena savjetnica Margaret Ashwel kroz dvadeset godina na 3000 muškaraca i žena pokazala je da je za zdravlje od indeksa tjelesne mase (ITM) važniji omjer obujma struka i visine. Prema tom istraživanju višak masnoća oko trbuha u tridesetima okidač je za kardiovaskularne bolesti u kasnijim godinama, kao i za dijabetes pa i rak, što sve skraćuje život.

Kate Winslet ili Christina Hendricks primjer su idealne kruškolike figure uskog struka (za razliku od Catherine Zeta Jones ili Jessice Simpson, koje su pak tipične “jabuke”) i imaju šansu živjeti devet i pol godina dulje od žena čiji je struk utopljen u masnoćama.

Ashwel je zajedno s matematičarima napravila novu formulu za izračun koji je to omjer visine i struka idealan za nas kako bismo smanjiti rizik od raznih bolesti. Određivanje imamo li po formuli oblik kruške ili jabuke moglo bi biti važnije nego ITM jer on ne radi razliku između mišića i masti. Kao opće pravilo Ashwel preporučuje da omjer visine i opsega struka ne bi smio prelaziti 0,5, odnosno dobro je da bude nešto manji.

Primjerice, žena visoka 162 centimetra ne bi smjela imati struk veći veći od 80 centimetara. Muškarac visok 165 cm ne bi smio imati struk širi od 88 centimetara. Sve iznad prelazi u oblik jabuke i povećava rizik za ranije umiranje.

Jednostavno rečeno, prema ovoj studiji nužno je održavati opseg struka na manje centimetara od polovice visine ako se želi izbjeći zdravstveni rizik.

S obzirom na to da je formula za izračun rizika jednostavna, znanstvenici kažu kako bi se ona trebala koristiti u javno-zdravstvenom probiru koji bi brzo i jasno pokazao koliki je dio stanovništva pretio, odnosno ima višak kilograma.

Izračunajte koji ste tip - kruška ili jabuka

1.Izmjerite svoj struk u cm

2. Podijelite ga s visinom u cm

76,2 : 162= 0,47

Koji je vaš indeks:

Ispod 0,4

Možda ste premršavi ako je vaš indeks bitno ispod 0,4 razmislite o debljanju

Od 0,4 do 0,5

Vi ste zdrava kruška

Od 0,51 do 06

Vi ste jabuka Možda imate previše masnoće oko trbuha i mogli biti razmisliti i o mršavljenju

Više od 0,61

Vi ste prava jabuka. Masnoća oko trbuha ugrožava vaše zdravlje. Svakako trebate smanjiti težinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:42