BIOLOŠKI BYPASS

Krvne žile iz vašeg ‘vlastitog uzgoja’

Dr. Michael Simons i njegov tim proučavali su miševe i zebra ribice da utvrde mogu li simulirati stvaranje arterija tako da uključuju i isključuju dva signala u stanicama potrebna za razvoj žila

Nova metoda uzgoja arterija, tvrde znanstvenici s kardiološkog zavoda pri Yale School of Medicine, mogla bi voditi stvaranju “biološkog bypassa” ili neinvazivnog načina liječenja bolesti krvnih žila srca. Naslage masnoća mogu blokirati krvne žile srca, koronarke, što uzrokuje smanjenu opskrbu srca krvlju, pa tako i kisikom.

Tijekom vremena blokada može uzrokovati srčane udare. Ozbiljne blokade na nekoliko većih krvnih žila srca razlog su za ugradnju stentova i operativne zahvate.

Dr. Michael Simons i njegov tim proučavali su miševe i zebra ribice da utvrde mogu li simulirati stvaranje arterija tako da uključuju i isključuju dva signala u stanicama potrebna za razvoj žila.

- Otkrili smo novi način, novu mogućnost razvoja lijekova koji će nam pomoći da uzgojimo nove arterije te da potreba za operacijama nestane ili barem bude znatno manja - objašnjava Simons. Sljedeći je korak testiranje ovih naših nalaza u ispitivanjima na ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:54