NO, IMA JEDNA 'CAKA'...

'KUHARICA BEZ SALMONELE' U jednu knjigu skupljen niz slasnih recepata za sve koji žele biti gurmani bez straha od trovanja

Ilustracija
 Berislava Picek / Hanza Media

Udruga Prijatelji životinja izdala je "Kuharicu bez salmonele", namijenjenu svima koji, kako kažu, žele biti gurmani bez straha od trovanja.

"Dok 'afera salmonela' ne jenjava, Prijatelji životinja salmoneli se odupiru slasnim veganskim receptima", poručuje ta udruga u ponedjeljak u priopćenju.

"Iako Ujedinjeni narodi savjetuju da počnemo jesti manje mesa kako bismo stali na kraj klimatskim promjenama koje izmiču kontroli, a Svjetska zdravstvena organizacija svrstava mesne prerađevine u istu kategoriju kao i kancerogene tvari plutonij, duhan i alkohol, najveći utjecaj na pojedinca i pad konzumacije mesa i jaja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme ima upravo aktualna afera sa salmonelom", ističu Prijatelji životinja te poručuju kako njihova "Kuharica bez salmonele" stoga dolazi u pravi trenutak.

Tvrde kako će njezini slasni recepti svakoga potaknuti da prouči sastojke, stavi pregaču, uzme kuhaču u ruke i iznenadi svoje najbliže delikatesama bez straha od groznice, teških trbušnih bolova, mučnine i svih ostalih simptoma trovanja salmonelom.

O receptima u svojoj kuharici kažu da "mame i one najzahtjevnije" te da su podijeljeni u nekoliko kategorija - predjela, prilozi (juhe, variva, namazi), glavna jela. "A na samom kraju sve desertoljupce čeka i raznolik spektar svima dobro poznatih slastica u novome ruhu".

Prijatelji životinja ističu kako se prilikom odabira recepata pazilo da namirnice koje se koriste pri izradi budu jeftine i dostupne, a jela popularna i jednostavna za izradu. Tako će svima, kažu, "za oko zapeti francuska salata, sarma, kajgana bez jaja, seitan pečenka prigodna za nadolazeće blagdane, svima najdraže palačinke, čupavci ili dunavski valovi".

"Iznenadite svoje okusne pupoljke i isprobajte svoje najdraže jelo u još boljoj, bezopasnoj biljnoj varijanti! Ova jela nisu namijenjena samo osobama koje izbjegavaju sastojke životinjskog podrijetla ili one alergične na jaja i laktozu, već će se, bez sumnje, svidjeti baš svakome. Upravo zato sve više ljudi dan započinje uz zdrave biljne namaze i voćne smoothieje ili u kafićima odabire biljno mlijeko za kavu", kažu u udruzi Prijatelji životinja.

"'Kuharica bez salmonele' ne razbija samo stereotip o tome da vegani jedu samo travu, već ćete uz nju i uštedjeti koju kunu te spasiti svoje zdravlje", tvrdi ta udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:16