SUDSKA PRESUDA

LIJEČNICA IZ ĐURĐEVCA IDE U ZATVOR Odbila je otići pregledati bolesnika. Idući dan je umro...

 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX
Doktorica Vesna Tafra-Kovačić: Vrtoglavica nije razlog zbog kojeg bih trebala hitno izlaziti na teren!

Dr. Vesna Tafra-Kovačić, bivša liječnica đurđevačkog Doma zdravlja, kriva je za smrt pacijenta i ide u zatvor na godinu dana.

Nakon što je ginekolog Predrag Đurić osuđen u slučaju Pitra, ovo je drugi slučaj u nekoliko dana da je liječnik osuđen na zatvorsku kaznu.

Slučaj zbog kojeg će dr. Vesna Tafra-Kovačić u zatvor je smrt pacijenta Gorana Livančića u ožujku 2009. Liječnica je već jednom osuđena na dvije godine zatvora, a nakon što je Županijski sud usvojio njezinu žalbu, poništio presudu i vratio je na ponovno suđenje, u drugostupanjskom je postupku kazna prepolovljena. I dalje se ne osjeća krivom za tragediju te je i na ovu presudu uložila žalbu.

Doktorica je u međuvremenu umirovljena i danas živi u Zagrebu. Livančićeva je sestra Gordana došla u ambulantu dr. Tafre Kovačić 21. ožujka oko 20 sati i rekla da je Goranu loše te da ima snažnu vrtoglavicu. Zamolila je dežurnu liječnicu da ga posjeti u njegovu domu, svega 500-tinjak metara od Doma zdravlja. No doktorica je to odbila i rekla Gordani da joj donese bratovu medicinsku dokumentaciju. Kad je sestra kasnije došla s dokumentacijom, ponovno je zamolila doktoricu da joj pregleda brata kojemu se stanje pogoršalo.

Međutim, doktorica je rekla da vrtoglavica nije razlog zbog kojeg bi ona trebala hitno izlaziti na teren. Kada se u 5.45 srušio u kupaonici, liječnica Tafra-Kovačić opet je dobila poziv da dođe u njegov stan, no ona to ni tada nije učinila. Učinili su to vozač Hitne pomoći i medicinska sestra koja je odmah nakon ulaska u stan ustanovili kako pacijent bez svijesti krvari oralno i rektalno. Na putu do bolnice Livančić je izdahnuo. Obdukcija je pokazala da je sve vrijeme imao krvarenje u želucu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:17