ISTRAŽIVANJA O TLAKU

LIJEČNICI bi rutinsko mjerenje tlaka morali obavljati na obje ruke: RAZLIKA U TLAKU ukazuje na RIZIK od SRČANOG UDARA!

 SAMBOLEC/CROPIX
Liječnici bi rutinsko mjerenje tlaka morali obavljati na obje ruke

Iako su manja odstupanja u razini sistoličkog tlaka između lijeve i desne ruke normalna, istraživanje provedeno na Sveučilištu u Exeteru na 230 pacijenata s povišenim krvnim tlakom pokazalo je da velike razlike u tlaku između dvije ruke mogu ukazivati na povišeni rizik od srčanog i moždanog udara, javlja BBC.

Britanska fondacija za srce takvim pacijentima preporuča učestalije preglede srca, dok dr. Christopher Clark, koji je vodio istraživanje, upozorava liječnike da pri rutinskom mjerenju tlaka mjerenje moraju obaviti na obje ruke, kao i pacijenti koji to sami čine kod kuće.

Istraživanje je objavljeno u British Medical Journalu , a podupire ga i prethodna analiza 28 akademskih radova koju je objavio The Lancet i koja je pokazala da prevelika razlika u tlaku između lijeve i desne ruke može značiti povećani rizik od vaskularnih bolesti.

Inače, takvi pacijenti često ne pokazuje naznake da nešto nije u redu, dok zapravo mogu imati periferne vaskularne bolesti. Preporuča im se prestanak pušenja ili uzimanje lijekova za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola, što i inače smanjuje rizik od srčanih problema ili kapi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:57