Prvi put u Hrvatskoj

Liječnici KBC-a Rebro i Specijalne bolnice Radiochirurgia: ‘Izveli smo pionirski zahvat‘

Davor Miličić, pacijent Miljenko Knežević, Hrvoje Šobat

 Dragan Matic/Cropix
Milenko Knežević je jedan od samo 70-ak pacijenata u svijetu dosad liječenih inovativnom metodom

Šezdesetsedmogodišnji Milenko Knežević prvi je pacijent kojem je u Hrvatskoj maligna aritmija srca liječena radioablacijom, odnosno zračenjem. Knežević je jedan od samo 70-ak pacijenata u svijetu koji su dosad liječeni tom najnovijom inovativnom metodom, od kojih najviše na Harvardskoj klinici. Inače, zahvat je rezultat suradnje Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Specijalne bolnice Radiochirurgia.

"Riječ je o vrlo složenoj metodi liječenja srčanih aritmija za koju je potreban timski rad. U tjedan dana napravili smo sve predradnje za ovaj pionirski zahvat. Naime, naš je pacijent teški srčani bolesnik i na listi je za transplantaciju srca. U 33. godini imao je prvi srčani udar, a potom još tri, što je sve oslabilo njegov miokard. Liječen je standardnim metodama tijekom godina, a ugrađeni su mu i bypassi te defibrilator. Međutim, u zadnje vrijeme došlo je do teških aritmija koje se nisu mogle liječiti klasičnim terapijama. Zato smo se odlučili za ovaj zahvat", rekao je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

image

Pacijent Miljenko Knežević, Hrvoje Šobat

Dragan Matic/Cropix
image

Davor Miličić, pacijent Miljenko Knežević, Hrvoje Šobat

Dragan Matic/Cropix

Dodaje da su se konzultirali s kolegama s klinike u Bordeauxu, koja je vodeća u Europi kada je u pitanju inovativna metoda, a oni su ustupili i softver In-Heart kojim je omogućeno strukturno mapiranje srčane aritmije. Nakon toga su radiolozi SB-a Radiochirurgia ozračili to mjesto i riješili problem.

"Uz pomoć 4D CT-a razrađeno je mjesto na kojem treba intervenirati. Moglo bi se reći da su kolege s KBC-a Zagreb dali idejni, a mi izvedbeni projekt ovog zahvata. Nije bilo jednostavno jer srce se stalno miče pa postoji opasnost da se ozrači previše zdravog tkiva. Pacijent mora biti vrlo miran tijekom zahvata koji je kod njega trajao gotovo jedan sat", objasnio je radiolog doc. dr. Hrvoje Šobat iz SB-a Radiochirurgia.

Procjenjuje se da bi u Hrvatskoj godišnje tu vrstu liječenja trebalo desetak pacijenata.

image

Pacijent Miljenko Knežević

Dragan Matic/Cropix
image

Milivoj Novak, Davor Miličić, Hrvoje Šobat

Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:42