NA UDARU JE I SUSHI

LIJEČNICI UPOZORAVAJU DA NEKUHANA RIBA MOŽE SADRŽAVATI CRVA PARAZITA! Simptome je teško pravilno dijagnosticirati, a pacijenti mogu trpjeti veliku bol

Ilustracija
 Profimedia, Alamy
Kada je crv uklonjen iz probavnog sustava pacijenta, teški su bolovi, povraćanje i visoka temperatura prestali

Sushi koji sadržava sirovu ribu može biti inficiran s parazitom nalikom na crva koji kod ljudi uzrokuje teške bolove, povraćanje i povišenu temperaturu, piše The Independent.

Prema pisanju liječnika koje je objavljeno u časopisu BMJ, 'prethodno zdrav' muškarac primljen je u bolnicu u Lisabonu sa simptomima koje je inicijalno bilo teško dijagnosticirati.

Međutim, nakon što su ga doktori ispitali, muškarac im je rekao da je nedavno jeo sushi.

Ne pravi se sav sushi od sirove ribe, dapače, mnogo se te ribe prvo skuha. No, popularni sashimi se pravi od nekuhane ribe.

Kada su liječnici kamerom pogledali crijeva pacijenta, otkrili su da su se ličinke crva Anisakisa pričvrstile za unutrašnjost muškarčevih crijeva.

Liječnici su ustvrdili da je taj crv bio krivac za teške bolove, povraćanje, visoku temperaturu i osjetljivost trbušnog zida koji su trajali otprilike tjedan dana.

Članak u časopisu BMJ tvrdi da je većina oboljelih od ovog crva iz Japana zbog popularnosti ribe. 'Međutim, sve je više slučajeva i u državama Zapada', napisali su liječnici. 'Pacijenti s poviješću konzumacije sirove ili nekuhane ribe najčešće obolijevaju od ovog crva.'

Muškarčevi su bolovi prestali odmah nakon što je crv uklonjen.

Osim prethodno opisanih simptoma, oboljeli mogu iskusiti i krvarenje, zatvor, perforacije crijeva te upalu potrbušnice. Alergijske reakcije također su moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2022 22:27