UPITNA ODLUKA

LIJEČNICI ZGRANUTI 'Zašto su Kramera ostavili u igri? Njegova ozljeda glave na finalnoj utakmici nije bezazlena'

 AFP

Odluka trenera i liječnika njemačke reprezentacije da Christof Kramer nastavi igrati nakon što je primio snažan udarac u glavu u utakmici protiv Argentine bila bi razumljiva da smo, primjerice, u 1962.-oj godini kad se smatralo da mali udarac u glavu nije ništa ozbiljno.

No, danas svi, od trenera dječjih klubova do rukovodstava nogometnih saveza znaju da čak i blage ozljede glave mogu imati vrlo ozbiljne posljedice.

Ako se sjetimo kako je Kramer izgledao – kao omamljen od narkoze – i kako je trebao pomoć da izađe s terena, jasno da je ta odluka bila nerazumna i vrlo opasna.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Naravno, moguće je da stručni tim njemačke reprezentacije nije uvidio da takav udarac može izazvati trajno oštećenje mozga, a upravo to je ono što pokazuju istraživanja. Zanimljivo je da je samo dan uoči finalne utakmice u stručnoj publikaciji The Lancet Neurology objavljen tekst u kojem se trenere i članove stručnih timova nogometnih reprezentacija upozorava na to da su potresi mozga među najčešćim sportskim ozljedama mozga te da takvi ponavljani potresi mozga dugoročno mogu izazvati posljedice kao što su demencija, amiotrofična lateralna skleroza i drugi neurološki poremećaji. Uz to, medicinski stručnjaci su u tom tekstu naglasili da odluku o tome može li igrač nastaviti igru trebaju donijeti isključivo liječnici.

Čini se da FIFA nema nikakva jasna pravila o tome što treba učiniti u slučaju da igrač doživi udarac koji bi mogao uzrokovati potres mozga.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, činjenica da je Kramer ostao u igri, bez obzira na to koliko je finalna utakmica Svjestksog prvenstva važna, je u najblažu ruku upitna, tvrde medicinski stručnjaci sa svih strana svijeta. A ako su oni u pravu o tome koliko ozbiljne mogu biti posljedice takvih udaraca, Kramer i njegov tim bi tek za nekoliko godina mogli postati prilično zabrinuti oko te svoje loše odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:33